Skocz do zawartości

E39 525i wymiana łączników stabilizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Koledzy mam do wymiany łączniki stabilizatora z tyłu w turingu.Byłem wczoraj w dwóch warsztatach,powiedzieli że do wymiany trzeba ściągać wahacze.Czytałem na forum że można ie wymienić bez demontażu wahaczy.Prośba do tych co wymieniali te łączniki, o dokładny opis krok po kroku jak to zrobić.
Opublikowano

ja wymienialem jeden przy okazji jak auto stalo u gazownika na kanale

wchodzisz pod spod i wymieniasz, nie ma wielkich problemow - auto powinno stac rowno zeby stabilizator nie prezyl

Opublikowano
  • Autor
Możesz napisać więcej konkretów?koła trzeba ściągać?i jakie klucze są potrzebne?
Opublikowano

Ja wymieniałem na podnośniku(całe auto do góry) w warsztacie i da rade wymienic sam łącznik bez zdejmowania wahacza.Jedyna niedogodnośc to mało miejsca przy górnej nakrętce stabilizatora.Żeby odkręcic nakrętkę trzeba drugim kluczem kontrowac śrubę łącznika.

Klucz chyba 16 czyli potrzebne są dwa.Jak kupisz łącznik to zobaczysz jaki będzie potrzebny będzie klucz.

Opublikowano
  • Autor
W warsztacie powiedzieli że nie ma ,jak dojść do nakrętki dolnej tej przy wahaczu.
Opublikowano
u mnie były wyciągane całe wahacze przy wymianie stabilizatorów.
Opublikowano
  • Autor
Temat można zamknąć łączniki wymieniłem dzisiaj sam 1,5godz.roboty :cool2: :cool2: .Pozdrawiam.