Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio miałem problemy z akumulatorem - zwyczajnie się rozładowywał, bardzo możliwe, że przez silne mrozy, auto stało trochę a nie jeździłem kilka dni. Później jednak odstawiłem auto, bo wyjeżdżałem za granicę, stało 3 tygodnie w garażu nieogrzewanym, wiec wyjąłem aku. Naładowałem i wpiąłem do auta, po przejechaniu kilku km postało kilka godzin pod blokiem i już nie mogłem odpalić. Myślę, że to jeszcze fabryczny aku - jest na nim napis BMW, 72Ah. Po przejechaniu ponad 200km, na drugi dzień już nie odpalił, więc nadaje się do wyrzucenia, podłączyłem aku kolegi - od Opla 60 Ah, czy różnica 10Ah ma znaczenie? Bo nie wiem czy dalej jeździć na tym czy nie kupić nowy, jesli tak to jaki polecacie?

Pozdrawiam,

Caarl

Opublikowano
taki jaki jest zalecany do 320i kup :) jaki jest zalecany znajdziesz w instrukcji obsługi auta :) nic się nie stanie jak masz 60ah.
szukam
Opublikowano
Jeśli nie masz duzo bajerow typu podgrzewane fotele itp tylko w miare standardowe wyposazenie to 60 starczy tylko licz sie z tym,ze za dwa lata bedziesz musial znow kupic a jak kupisz teraz 74 to pare ladnych lat Ci pochodzi :) sam mam 60 po tej zimie kupilem i wszystko gra tylko sprzedajacy mnie uprzedzil ze okolo 2lat i on padnie przy tej bmce ktora potrzebuje troche wiecej niz 60
Opublikowano
Spokojnie moze byc to 60ah. Warunek taki ze nie masz wielu rzeczy takich jak alarm, Gps itp. ktore ciagna prad z akumulatora jak jest wylaczony silnik. On musi poprostu miec swoja moc... ah oznaczaja jego pojemnosc. Poza tym po rozruchu akumulator nie jest juz potrzebny... bo prad jest z alternatora. Jesli masz mniejszy akumulator to z jednej strony lepiej bo bedzie lepiej doladowany (chodzi o cykle naladowania). Podsumowujac nie Bardziej patrz na MOc rozruchowa niz pojemnosc (al bez przesady :P)
BUNIA :)
Opublikowano
Jeśli nie masz duzo bajerow typu podgrzewane fotele itp tylko w miare standardowe wyposazenie to 60 starczy tylko licz sie z tym,ze za dwa lata bedziesz musial znow kupic a jak kupisz teraz 74 to pare ladnych lat Ci pochodzi :) sam mam 60 po tej zimie kupilem i wszystko gra tylko sprzedajacy mnie uprzedzil ze okolo 2lat i on padnie przy tej bmce ktora potrzebuje troche wiecej niz 60

to ktos cie oszukal... Bo to o czym piszesz to jego pojemnosc... to nie a najmniejszego wplywu na jego zywotnosc!!! Wazniejsza jest moc rozruchowa. 72 ah moze tak samo chodzi badz nawet krocej od 60ah chocby dlatego ze bedzie slabiej doladowywany i nie bedzie mial pelnych cyklow naladowania (A podgrzewnae fotele to co maja za znaczneie? przeciaz podgrzewnie chodzi gdy silnik chodzi... czyli z alternatora.).

BUNIA :)
Opublikowano

spoko, no to pojezdze na tym poki nie padnie, wtedy kupie 72Ah. Dzieki za wyajsnienia.

Pozdrawiam,

Caarl