Skocz do zawartości

316i - co to za element?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy samochodów bmw. Moja benia jest pierwszą, którą mam przyjemność posiadać i w porównaniu, do innych marek, które miałem, plasuję ją w czołówce (chyba nawet wyżej niż moją rozbitą b4, do której czuję wielki sentyment)...ale do rzeczy. Otóż nawet w niej czasem coś się popsuje i tak też się stało. Na zdjęciu (zresztą zapożyczonym) zaznaczyłem znakiem zapytania element, z którego do niedawna wydobywał się taki brzęczący dźwięk. Poza tym silnik zaczął pracować nierówno (falować), ale to pewnie przyczyna regulatora obrotów biegu jałowego no i pękniętej gumy powietrza dolotowego. Jeszcze nie wymieniłem regulatora i nie zakleiłem gumy, ale nie to nie problem, bo wiem jak te rzeczy się nazywają i jak je zdobyć, natomiast nie wiem jak się nazywa to "pierdzące" coś :) proszę o wskazówki.http://images35.fotosik.pl/1221/59d12a391917d8efm.jpg
Opublikowano
Pewnie chodzi Ci o odme??? Gumę raczej radziłbym kupić nową, klejenie nic nie da, a potem jakby falowania nie ustąpiły, to wtedy możesz wymyć silniczek krokowy. Zapchana odma też może być powodem falowań.
Opublikowano
Odma raczej nie pierdzi,ale połączony z nią separator oleju.Uszkodzone elementy wymień,bo one są przyczyną falowania.
Opublikowano
tak jak koledzy mowia..mi zle chodzil silnik wlasnie przez ta odme. zawor w niej byl zepsuty..a raczej jego brak.
Opublikowano
miałem problem z odmą, piszczała, okazało sie że pęknieta guma pod tym dekielkiem, poszukaj w moich postach tego tematu :)
Opublikowano
  • Autor
Pięknie dziękuję za odpowiedzi. Chodziło mi właśnie o tą odmę. Przez jakiś czas wydobywało się z niej pierdzenie, a jak kolega abon napisał, że tam jest guma, to teraz jestem już pewny, że to ten element zawiódł. Temat zamykam. Jeszcze raz dziękuję :)