Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może mam śmieszne pytanie itd ale czy w każdej ( w tym mojej ) jest kickdown ? od nikogo kto ma bmw nie mogę uzyskać poprawnej informacji jak się to załącza

ktoś mi wkręcał ze tylko automaty to mają ( bo niby musi cos kliknać jak do końca wciśniesz), ktoś inny że trzeba jadąc wcisnąć lekko pedał gazu a potem odpuścić i momentalnie go gleby do końca i wtedy niby na maxa daje

ja sam już nie wiem jak właściwie to robić i czy aby na pewno to jest u mnie

może śmieszny dylemat, wyczytałem w "szukaj" że kickdown jest, ale nic jak go właściwie uzytkować

jak można to proszę o poinstruowanie mnie :)

Opublikowano

idziesz do auta i patrzysz pod pedał, masz tam taki plastikowy ogranicznik :D w automacie jest tam guzik i jak mocno wciskasz gaz do końca i wcisniesz ten guzik to po prostu dajesz sygnał dla skrzyni żeby zrzucił bieg niżej. Nic w tym skomplikowanego nie ma. Niektóre auta maja taki guzik na drążku ale w wiekszosci pod pedałem. Tylko automat. Jeśli są wysokie obroty to i tak nie zrzuci żeby nie przekręcić silnika :) ot i cała filozofia kickdown :P

W fordach znowu jest technologia która pozwala na chwile podnieść moment obrotowy kiedy bardzo tego potrzebujemy, nazywa się to overboost chyba :) jak depniesz na maxa do końca to dzięki temu zyskujesz chyba ze 20/30 Nm na krótka chwile. Takie wyciśniecie z silnika ciut więcej.

szukam
Opublikowano
to inaczej, tylko automaty maja kickdown tak ? ja mam akurat manuala, ale kumpel się upiera że manual też to ma, tyle że bez tego piknięcia
Opublikowano

tylko automat i to jest guzik do zrzucenia biegu. Te skrzynie automatyczne maja już swoje lata i nie są idealne, czasem chcesz wyprzedzić i wciśniesz gaz do końca a mimo to nie zredukuje odpowiednio biegów. Kickdown wymusza redukcje maksymalnie czyli nawet z 5 na 2 zrzuci ale to zależy jaki silnik itp.

Twój kolega nie ma racji, zapytaj go co to jest według niego ten kickdown i niech ci pokaże jak on działa hehehe

masz idealnie pokazane jak to działa, jedzie spokojnie, wciska gaz ale silnik zrzuca mu tylko jeden bieg w dół, wciska gaz tak zeby wcisnąć ten guzik i wtedy auto zrzuca mu kolejny bieg w dół. Nic innego jak redukcja biegów wymuszona guzikiem :)

szukam
Opublikowano
KICKDOWN- Urządzenie w automatycznej skrzyni biegów umożliwiające kierowcy wykorzystanie maksymalnego przyspieszenia. Gwałtowne wciśnięcie pedału gazu do podłogi powoduje przełączenie biegu na najniższy możliwy przy danej prędkości. W skrzyniach starszego typu (sterowanych hydraulicznie) był to przycisk w podłodze pod pedałem, obecnie funkcję tę pełni elektronika.
Opublikowano
czyli reasumując, nie ma w manualach czegoś takiego, jak to że, jadąc na pół gazu, odpuszczamy lekko i wciskam nagle, czy tam nie odpuszczając wciskamy do końca pedał gazu i osiągamy lepsze przyśpieszenie niż np jadąc i od zera wciskając pedał gazu do oporu, ktoś sugerował mi że wtedy się przepustnica otwiera maksymalnie a w innych wypadkach nie, to nie są moje twierdzenia tylko konfrontuje z wami to co słyszałem
Opublikowano

Kompresor na innych obrotach, sterowanie łopatkami turbiny, podtlenek azotu, itp. - chyba możliwe do zrobienia sterowanie pedałem gazu, ale to nigdy nie będzie typowe kickdown (z redukcją) - to rozwiązanie występuje wyłącznie w samochodach z asb.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
Nowsze automaty mają jeszcze coś takiego jak kick-fast - różni się to tym od kick-down, że sterownik skrzyni odczytuje nie skok (odległość jaką pokonuje pedał gazu), ale szybkość z jaką kierowca naciska pedał gazu - i wtedy też redukuje bieg. Oczywiście kick-down też tam jest.
Opublikowano

myślałem że redukcja ...

poważnie pytałem bo niejednokrotnie takie mnie słuchy dochodziły ze coś takiego występuje w manualach w bmw

Opublikowano

jakieś to są mity po prostu i bajki opowiadane przez ludzi którzy gaz wcisneli i auto im szybciej zaczeło jechac i mieli wielkie zdziwienie że auto na wysokich obrotach szybko jedzie i wgniata w fotel :)

jak cię ktoś znowu będzie czarował to niech ci to pokaże po prostu :)

szukam
Opublikowano

miałem wiele różnych wozów ale to jest moje pierwsze bmw toteż nie upieram się przy swoim jak nie mam pewności, wolałem się upewnić na forum

dzięks

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie można. Kick down to pojęcie stworzone na potrzeby zjawiska wymuszonej redukcji (nie mylić z normalną redukcją o bieg niżej) wywołanej pedałem gazu w automacie.

A w manualu jest to po prostu ręczna redukcja. Nie ma co wymyślać, bo idąc tropem lingwistycznym, to jak wyważę drzwi kopem (door gets kicked down), to też mam powiedzieć, że po prostu zredukowałem drzwi?

Koledzy wyjaśnili sprawę wyżej, temat do zamknięcia.