Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie gdy sie silnik zagrzeje slysze jakies buczenie, dodam ze jest ono w zakresie obrotow od 1200 do 1800, i jest nie zawsze. Jest jak jaby cos obcieralo, drzalo czy cos w tym styly. Na zewnatrz jest nie slyszalne, tylko po sciszeniu radia mozna uslyszec ten dzwiek. Dzieki z gory za pomoc!!!
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Mozliwe ze masz plecionke dziurawa lub wieszaki od tlumika sie juz poluzowaly lub po prostu wypala ci sie dpf :)

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Mam podobny objaw, z tym że występuje tylko na wolnych obrotach. Przy okazji wymiany termostatów była próba diagnozy problemu i wstępnie wskazano na pompę wspomagania albo maglownicę.
Opublikowano
Witam jak w temacie gdy sie silnik zagrzeje slysze jakies buczenie, dodam ze jest ono w zakresie obrotow od 1200 do 1800, i jest nie zawsze. Jest jak jaby cos obcieralo, drzalo czy cos w tym styly. Na zewnatrz jest nie slyszalne, tylko po sciszeniu radia mozna uslyszec ten dzwiek. Dzieki z gory za pomoc!!!

Określ dokładniej, skąd ono dochodzi , komora silnika , spód auta? Może coś podobnego? viewtopic.php?f=70&t=173078#p1246424

Opublikowano
Witam dzisiaj dostrzeglem ze ten dzwiek jest tylko jak zgasze nagrzane auto i potem pierwsze przygazowanie do 2000obr. Potem ustaje, dochodzi on jakby gdzies od silnika, ale jak otworze szybe to nie slysze. Na biegu jalowym tez nic! Moze tak mialem od poczatku a dobiero teraz to uslyszalem!
Opublikowano
Witam dzisiaj dostrzeglem ze ten dzwiek jest tylko jak zgasze nagrzane auto i potem pierwsze przygazowanie do 2000obr. Potem ustaje, dochodzi on jakby gdzies od silnika, ale jak otworze szybe to nie slysze. Na biegu jalowym tez nic! Moze tak mialem od poczatku a dobiero teraz to uslyszalem!

Miałem buczenie dokładnie na 1900 obr/min, przeważnie po rozgrzaniu, które pojawiało się i znikało bez żadnej reguły. Teraz od 1000km spokój.

Zrobiłem tak:

Zdejmij 'łapacz' powietrza do filtra, potem uderz lekko wewnętrzną powierzchnią dłoni lub pięścią w plastikową obudowę wentylatora lub metalową obudowę silnika wentylatora. Jeśli po sekundzie usłyszysz buczenie to znaczy, że powinieneś zdjąć wentylator, potem odkręcić śrubę mocującą chłodnicę, wyjąć ją z zaczepów, sprawdzić czy nic nie wpadło do przestrzeni między chłodnicę klimatyzacji a chłodnicą silnika, po czym złożyć solidnie w odwrotnej kolejności. Sprawdzić ponownie jak na początku. Możesz też podłożyć jakiś materiał tłumiący drgania między plastikową obudowę wentylatora a chłodnicę/intercooler, bo seryjnie plastik prawie dotyka tych metalowych części.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

Opublikowano
Tylko ze u mnie jest to tylko przy kilku pierwszych przygazowkach. Potem znika. Moje jeszcze jedno pytanie jak dlugo trwa dopalanie dpf?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Sposób jaki opisałem wcześniej nie rozwiązał u mnie problemu.

Chcąc obniżyć głośność pracy klekota, okleiłem górna plastikowa osłonę silnika (od spodu) pianka-mata STP (10mm grubości) do wygłuszeń komory. Dałem dwie warstwy, jedną na drugą. Od tego czasu nie usłyszałem buczenia ani raz.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

• Zarejestrowani
Opublikowano
A silnik zaczął Ci ciszej pracować odczuwalnie w środku i na zewnątrz ?

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Ja pracuję nad dodatkowymi atrakcjami - szumami gwizdami itp. niestety po 60tyś km jest to przypadłość standardowa i albo się z tym pogódź albo wymieniaj rolki, łańcuszki, poduszki. Tak ma być. Jak słyszałem niedawno 5 wyjeżdżająca z ASO to się zastanawiałem czy maszyna do szycia mojej babci nie chodziła ciszej :8)