Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamontowałem dzisiaj zamiast zegarka analogowego, małe obc. We wtyczce mam 21 albo 22 kabli. Po podłaczeniu wszystko ok oprócz temp bo wskazuje -30 bo brak czujnika :(

otwieram osłonke zderzaka a tu brak jakiejkolwiek wtyczki do podłaczenia czujnika....szukałem wszędzie ale brak jakiejkolwiek wiązki. Na forum przeczytałem że przewody od czujnika idą w tej wiązce co idzie do przedniej lampy oraz lewego halogena.

Czy w tej wiązce mogą byc przewody od czujnika?...bo myslałem że jak mam 21 kabli we wtyczce to powinien być wyprowadzony przewód pod czujnik bo innych wolnych wtyczek u mnie jest cała masa. Zrobiłem tylko błąd że zasugerowałem sie iloscia kabli we wtyczce i stwierdziłem że musi byc wiązka do czujnika temp.

Opublikowano

dokładnie tam moze byc przewód do czujnika ale nalepiej sprawdz :

5 pin - Czujnik temperatury w zderzaku drugi pin w czujniku do masy (kolor niebieski czerwony pasek i zółta kropka)

kolor moze sie róznic ale nie koniecznie i miernikiem zobacz czy z tego puktu jest gdzies przejscie we wiazkach pod maska jak zapiszczy to pół sukcesu wystarczy ten przewód podłaczyc do czujnika temperatury a druga koncówka do masy auta a jesli nie znajdziesz takiego przewodu to poprowadz przewod bezposrednio z odc pin5 do czujnika a druga nozka do masy zadziala na 100%

Opublikowano

...byłem dzisiaj przeszukać dokładnie okolice lewego halogenu i chłodnicy ale brak żółtej wtyczki. Zdjąłem izolacje z wiazki kabli idacej przy lewem boku do świateł i klaksonu ale jest tam dokładnie 18 przewodów i dokładnie tyle dochodzi do świateł, klaksony i do jednej trzy pinowej wtyczki koło klaksonu. Sprawdziłem wiązke we wtyczce od OBC i jest w niej kabelek na pinie 5 od czujnika temperatury....tylko gdzie on idzie to pewnie tylko w niemcowni wiedzą :lol: ...ale może jest szansa bez rozbierania połowy samochodu aby go odnaleźć ?...ale jeśli nie da rady to gdzie z kabiny wypuscić przewód pod maske ( mam wersje z kierownicą po prawej stronie)

...a czy ten przewód od obc powinien iść bezposrednio do czujnika temp. czy idzie on np do tej okragłej wtyczki łaczącej wiązke kabiny z wiązką kabli komory silnika i poprostu nie ma jego przedłużenia?

Opublikowano
...znalazłem w sieci diagram obc i z niego wynika że przewód od obc temp idzie bezpośrednio do czujnika ...sprawdziłem to złącze ale tam napewno brak tego kabelka oraz skrzynkę bezpieczników i tą wiązke przewodów co idzie do świateł ale tam też go brak :| więc gdzie on idzie z tego obc ?...może jakieś pomysły :idea:
Opublikowano
Przewód niebiesko-czerwono-żółty (0.35mm2 cienki) idzie od OBC do złącza x15 (pin 17) - nad lewą nogą kierowcy,pod dolną osłoną,a stamtąd dopiero do czujnika.Ty nie masz tego kawałka od złącza do czujnika,przeciągnij sobie ;)
Opublikowano
...właśnie też się dowiedziałem że ten kabel idzie do tego złącza x15....ale jak najłatwiej i gdzie dostać sie tym kablem do komory silnika?