Skocz do zawartości

520i 24v 94r Czujnik temp. małe OBC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamontowałem dzisiaj zamiast zegarka analogowego, małe obc. We wtyczce mam 21 albo 22 kabli. Po podłaczeniu wszystko ok oprócz temp bo wskazuje -30 bo brak czujnika :(

otwieram osłonke zderzaka a tu brak jakiejkolwiek wtyczki do podłaczenia czujnika....szukałem wszędzie ale brak jakiejkolwiek wiązki. Na forum przeczytałem że przewody od czujnika idą w tej wiązce co idzie do przedniej lampy oraz lewego halogena.

Czy w tej wiązce mogą byc przewody od czujnika?...bo myslałem że jak mam 21 kabli we wtyczce to powinien być wyprowadzony przewód pod czujnik bo innych wolnych wtyczek u mnie jest cała masa. Zrobiłem tylko błąd że zasugerowałem sie iloscia kabli we wtyczce i stwierdziłem że musi byc wiązka do czujnika temp.

Opublikowano

dokładnie tam moze byc przewód do czujnika ale nalepiej sprawdz :

5 pin - Czujnik temperatury w zderzaku drugi pin w czujniku do masy (kolor niebieski czerwony pasek i zółta kropka)

kolor moze sie róznic ale nie koniecznie i miernikiem zobacz czy z tego puktu jest gdzies przejscie we wiazkach pod maska jak zapiszczy to pół sukcesu wystarczy ten przewód podłaczyc do czujnika temperatury a druga koncówka do masy auta a jesli nie znajdziesz takiego przewodu to poprowadz przewod bezposrednio z odc pin5 do czujnika a druga nozka do masy zadziala na 100%

Opublikowano
  • Autor

...byłem dzisiaj przeszukać dokładnie okolice lewego halogenu i chłodnicy ale brak żółtej wtyczki. Zdjąłem izolacje z wiazki kabli idacej przy lewem boku do świateł i klaksonu ale jest tam dokładnie 18 przewodów i dokładnie tyle dochodzi do świateł, klaksony i do jednej trzy pinowej wtyczki koło klaksonu. Sprawdziłem wiązke we wtyczce od OBC i jest w niej kabelek na pinie 5 od czujnika temperatury....tylko gdzie on idzie to pewnie tylko w niemcowni wiedzą :lol: ...ale może jest szansa bez rozbierania połowy samochodu aby go odnaleźć ?...ale jeśli nie da rady to gdzie z kabiny wypuscić przewód pod maske ( mam wersje z kierownicą po prawej stronie)

...a czy ten przewód od obc powinien iść bezposrednio do czujnika temp. czy idzie on np do tej okragłej wtyczki łaczącej wiązke kabiny z wiązką kabli komory silnika i poprostu nie ma jego przedłużenia?

Opublikowano
  • Autor
...znalazłem w sieci diagram obc i z niego wynika że przewód od obc temp idzie bezpośrednio do czujnika ...sprawdziłem to złącze ale tam napewno brak tego kabelka oraz skrzynkę bezpieczników i tą wiązke przewodów co idzie do świateł ale tam też go brak :| więc gdzie on idzie z tego obc ?...może jakieś pomysły :idea:
Opublikowano
Przewód niebiesko-czerwono-żółty (0.35mm2 cienki) idzie od OBC do złącza x15 (pin 17) - nad lewą nogą kierowcy,pod dolną osłoną,a stamtąd dopiero do czujnika.Ty nie masz tego kawałka od złącza do czujnika,przeciągnij sobie ;)
Opublikowano
  • Autor
...właśnie też się dowiedziałem że ten kabel idzie do tego złącza x15....ale jak najłatwiej i gdzie dostać sie tym kablem do komory silnika?