Skocz do zawartości

320d - bio diesel? czy to działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. kolega chce lać do swojej 320d olej rzepakowy, oczywiście bio diesel a nie olej z biedronki, tylko czy po kilku tygodniach czy miesiącach nie będzie miał do remontu pompy, wtryskiwaczy itd.? ja bym do swojej nie lał takiego paliwa ale może ktoś z was wie czy tak można i czym to grozi?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Koledze powiedz, żeby poszukał na forum, Jest pełno tematow o RME. Sam nawet cytowałem oficjalne stanowisko BMW w tej sprawie.
Opublikowano

Ja wiem co się stanie, bo widziałem prawie nowe e90 w którym właściciel postanowił zaoszczędzić 60 gr na 100 km. W tym przypadku skończyło się na wymianie pompy paliwa w zbiorniku....czyli mial szczęscie.

Niektore BMW są dostosowane do spalania BIO. Na pewno trzeba zmienić pompę w zbiorniku i sam zbiornik

Opublikowano
Nie wiem jak u Twojego kolegi, ale u mnie na korku od baku jest napisane jak wol: "Tylko paliwo bez BIO dodatkow" ;)
Opublikowano
jeśli samochód jest dostosowany do biopaliwa to informacja o tym jest zawarta w VIN
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dokłądnie, tylko jak pisałem wyżej - jest o tym na forum, nie ma sensu powtarzać.