Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , miałbym pytanie, czy może ktoś się z tym spotkał i wie co może dolegać mojej maszynce.

Od dzisiaj jestem posiadaczem E36-318TDSa ,nie pokoi mnie bardzo głośna praca silnika, dźwięk taki jakby ktoś wiadro kulek do silnika wsypał, niektórzy mi tłumaczą że to diesel i tak ma, ale nie wydaje mi się, bo jest zbyt głośny.Przypomina mi to bardziej sprzęt rolniczy niż samochód osobowy.Sprzedający przyznał mi się że wymieniał uszczelkę pod głowicą. Głośną prace tłumaczył tym że silnik jest świeżo złożony i mówił o jakiś szklankach pod kapą zaworową że niby te szklanki powinny być zalane olejem i nie które nie zalewają się w całości przez to tak hałasuje.Podobno to kwestia zdjęcia kapy i jakiegoś przeczyszczenia.Tak więc mam pytanie czy faktycznie coś takiego występuje, czy przyczyna może być inna.(może źle złożony rozrząd ,chociaż pali bez problemu)

Mam jeszcze E32 730 w benzynie, ale tam to silniczek ledwo co mruczy i trzeba się wsłuchiwać żeby go usłyszeć

Opublikowano

Witaj,

Wiadomo ze silnik diesla a tym bardziej 4 cylindrowy jest bardziej słyszalny.Jesli szklanki pukaja non stop to swiadczy o ich zuzyciu, szkoda ze poprzedni własciciel tym sie nie zajął, co do tego czy sa one zabrudzone hmm dziwne musial chyba na oleju mineralnym jezdzic ( albo ci wszystkiego nie powiedzial byle sprzedac auto ) i zrobił sie tam megasyf. Powinenes sprawdzic albo oddac to komus do przejrzenia zeby miec pewnosc dokładnie co to jest .Jesli wymienia sie uszczlke pod glowica i poprawnie wszystko składa nie moze byc mowy o jakims klekotaniu , chyba po dłuzszym postoju ale to trwa chwile zanim olej wszedzie dotrze.

Opublikowano

Wymieniałeś w nim olej jak nie to wymień bo mojego tadka mechanik zalał minerałem i stwierdził ,że po remoncie silnika tak trzeba a silnik klekotał jak stado bocianów.

Ja barana nie słuchałem (też jestem po mechanice) i wymieniłem olej na syntetyk i wszystko tylko mruczy , żadnych rozszczelnień. Może poprzedni właściciel poczęstował silnik mineralnym i teraz masz zetora a nie bmw.

Opublikowano

dzięki za informacje, ja w między czasie podjechałem na komputer i okazało się że jest problem z centralnym wtryskiem sterującym,prawdopodobnie słaba iglica.Podobno to też może mieć wpływ na klekot.

Dzwoniłem do właściciela i w ramach gwarancji mechanik który zajmował się tym silnikiem ma silnik poprawić.Ciekawy jestem jak to się skończy. Niestety musze jechać 140km do tego warsztatu. Już zdążyłem się przyzwyczaić do tego samochodu i mam nadzieje że nie będe musiał oddać go sprzedającemu.

Opublikowano
To niech ci odda 1200zł i kupisz nowy wtrysk sterujący albo 300zł za używkę Mam nadzieję ,że się dogadacie bo jeżeli poza ty autko jest sprawne to szkoda by było je odpuścić.
Opublikowano
auto jest igła, jedynie ten silnik rzuca cień na całokształt, mam jeszcze E32 730 automat po pierwszym właścicielu z niemiec,stan rewelacyjny,nawet zapasówka ma fabryczny stan i nie była ani razu zakładana .Od tego właśnie samochodu zaczęła sie moja przygoda z BMW i teraz nie wyobrażam sobie innej marki.730 mam od 3 lat i jedyny kontakt z warsztatem polega na wymianie oleju. Niestety 2 samochodów nie utrzymam więc będę musiał się z nią w najbliższym czasie pożegnać.
Opublikowano

Tak samo moja e36 jest igła po pierwszym wł itp wiec wiem co mowisz :)

malo jest takich bmw co sluzylo do normalnej jazdy... i było dbanych.

Opublikowano
moj TDSik dzisiaj mnie dobił, jechałem do warsztatu odległego 140km, w którym silnik miał gwarancje po wymianie głowicy, i w połowie drogi przestał pracować drugi gar,a to już nie łapało sie pod gwarancje.Po drodze zahaczyłem o poprzedniego właściciela, który skutecznie sie ulotnił, dzisiaj mijał 6ty dzień od zakupu,tak więc miałem prawo zwrócić samochód i odzyskać kase.No i niestety zostałem z trupem i czeka mnie teraz rozbiórka silnika i dodatkowe koszty jakich sie nie spodziewałem.Mechanik stwierdził zapieczenie pierścieni.
Opublikowano

kurde szkoda mi ciebie ....ale myślę że sam jesteś sobie winien, jeżeli coś chodzi jak traktor, to dlaczego taki schemat kupiłeś? Niemożna ufać polakom ...bo polacy to po prostu debile i pozbawiony estetyki plebs. Kiedyś mój wujek miał identycznego tds-a jak ja ...chodził dosłownie jak traktor, a był świeżo po remoncie silnika bo go zatarł. po czym wystawił go na sprzedaż ....i pamiętam jak pomyślałem "no trzeba być debilem żeby go kupić". :)

Nie łam się i głowa do góry E36 to już stare kapcie ...naprawy i części nie są już drogie. Kup cały silnik albo jak jesteś silny psychicznie to remontuj powoli będziesz przynajmniej pewien tego co jest w środku. Dlaczego silny psychicznie? ...bo polscy mechanicy to po prostu 70% to debile ...brudasy ...i nie kompetentni 'fachowcy'. Naprawdę miałem ostatnio przejścia z takimi szympansami ...warsztat wydaje się porządny, nowy garaż itp ....a debil bierze brudnym od smaru łapskiem bierze i w warsztacie przepycha samochód za jasny słupek ...tapicerka słupka do wymiany. :duh:

I dziwić się że mają o nas taką opinie w świecie ....tak kraju z dołka się nie wyciągnie.

Opublikowano
samochód od kilku dni jest na warsztacie, silnik aut, wygląda na to że zafundowałem sobie kaste na kołach,którą mogę jako ozdobę ustawić w ogródku, jeśli ktoś miałby informacje o pewnym silniku na sprzedaż (1.8TDS) w rozsądnej cenie ,najlepiej okolice wielkopolski lub Poznania, będe wdzięczny za info.
Opublikowano
jest całe bmw 1,8 tds w suwałkach za 3000 jeżdżące ale zawieszenie ma do wymiany same silniki po 2000 chodzą (tylko ,że to troszkę drogi od ciebie). Chyba ,że zobacz na poznańskim forum bmw o ile nie patrzyłeś , ja przez forum białostockie (dałem ogłoszenie) i za silnik z pompą wtryskową zapłaciłem 1200zł założony i chodzi jak złoto.
Opublikowano

dzięki, dzisiaj znalazłem za tysiaka (goły),może jutro będzie już u mnie, mam nadzieje że limit pecha już wykorzystałem i teraz zostanie mi tylko przyjemność z jazdy.

Na przyszły rok chciałbym dla siebie kupić Z3 albo 725 E38,tym razem prosto z niemiec, bo ten kombi TDSik to bardziej dla żony