Skocz do zawartości

320D Touring 02 r Drgania auta od 70km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Walczę dłuższy czas z uporczywym problemem w moim BMW/

Do rzeczy, jadę 90 km/h czuć dragnia z przodu auta, najbardziej czuć na kierownicy, drgania na kierownicy odbywają się w ruchu kulistym (kierownica tak jakby leciutko przekręcała się w lewo i prawo dosłownie o mm) jadąc 100 km trzęsie całym przodem czym większa tym prędkość tym drgania występują częściej. Ostatnio znajomy zwrócił uwagę, że tak trzęsie przodem że aż uda mu drżą :mrgreen: Przejechać autem 100KM jest naprawdę ciężko, jest to okropnie niekomfortowe, tym bardziej że moja bunia bardzo dobrze wkręca się od 100 km/h :twisted:

Co było robione w celu usunięcia usterki :

-Felgi sprawdzane na maszynie, proste.

-Była robiona przekładka, przód tył, na skos

-Auto zachowuje się tak samo na oponach zimowych jak i letnich (nowe opony)

-Wymieniałem drążki, końcówki, tuleje pływające (wahacze ok) łączniki również

-Zawieszenie sprawdzane na 3 stacjach

-Wymieniłem poduszkę amortyzatora

Dodam, że przy skręcaniu w lewo czy to w prawo w pewnym momencie obrotu kierownicy słychać lekkie "skrzypienie"? tak jakby kierownica chciała się zatrzymać, nie ma problemu z jej odbijaniem

Proszę o sugestie co mogę jeszcze sprawdzić aby wyeliminować tą uporczywą usterkę. Pozdrawiam

Opublikowano
Potwierdzam często w podobnych przypadkach podpora wału jest winna ew. przeguby na wale
Opublikowano
Kolego, miałem podobne objawy po wymianie podbór wahaczy przednich, w sumie na własne życzenie bo zapomniałem po tym zabiegu ustawić zbieżności. Sprawdź zbieżność dopiero później szukaj uszkodzeń na wale

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Auto stało 1 dzien u mechanika i dowiedziałem się tylko tyle, że zawieszenie jest w bardzo dobrym stanie jak i wszystko co związane z wałem. Mechanik doradził żeby przełożyć wszystkie opony z felgami od innej bmw i wtedy sprawdzić. Sam już nie wiem, nowe letnie, nowe zimowe opony i takie cyrki.