Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam M42 z sekwencja (bez kata).

Mam taki problem, że na ciepłym silniku po zagrzaniu wyłączę silnik na jakieś czas (dajmy na to z 5-15min) a następnie zapale zanim zdąży ostygnąć i chce jechać wtedy mi auto przydusza, nie przyspiesza zaraz po ruszeniu pomimo wciśniętego gazu do dechy, dopiero po chwili dochodzi do siebie i dalej juz nie ma żadnego problemu.

Problem występuje tylko na ciepłym silniku i tylko przy pierwszym ruszeniu po odpaleniu tak jak pisałem na zimnym sytuacja nie występuje.

Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i gazie.

Po podpięciu pod komputer wykrywa błąd na sondzie ale wskazania z samej sondy są raczej okej.

Myślę nad wymianą tej sondy, jaką byście polecali co by dobra i nie za droga była (ktoś kiedyś pisał o uniwersalnej z bosch'a ale nie pamiętam jaka).

pozdrawiam

Opublikowano
moim zdaniem to nie sonda(powinno być większe spalanie),jeżeli tak to bardzo dziwny objaw.Szukałbym winy w którymś z czujników.A w jaki sposób auto było diagnozowane i jakim programem?Czy było podłączone w chwili występowania tej usterki?
Opublikowano

czy grzebałaś coś ostatnio przy elektryce?

może ci pokazywać błąd lambda , ale w e30 wszystko jest teoretycznie na jednym kablu (chyba biało fioletowym ) może to być przeplywka czy tps .... odepnij przeywkę na początek przejedz sie i zdaj relacje, potem przepływomierz , na końcu odepnij lambadę:D

Staram się pisać posty takie jakie sam chciał bym otrzymać.
Opublikowano
odepnij przeywkę na początek przejedz sie i zdaj relacje, potem przepływomierz , na końcu odepnij lambadę:D

miałeś na myśli odpiąć wtyczki od tps, przepływomierza, sondy ?