Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie mogę do końca rozgryźć skrzyni automatycznej w moim TDS-ie :)

Skrzynia to 5HP18. Niby 5-biegowa... ok, ale ostatnio liczyłem zmiany biegów i wychodzi 5 (czyli tak jakby 6 biegów). A w rzeczywistości wygląda to tak:

1. Podczas rozpędzania normalnie wrzuca kolejny wyższy bieg w okolicy 2.500obr/min

2. Przy prędkości 90-100km/h skrzynia już 4x przerzuciła bieg, zatem jest na 5-tym biegu. Obroty ok. 2000obr/min - włączam tempomat na równej drodze (bez żadnych górek itp) Auto jedzie jakieś 3-4sek. przy takiej prędkości obrotowej, a następnie tak jakby wrzuca kolejny bieg i obroty wyraźnie spadają do 1500obr/min, spalanie na tej wskazówce również z ok 8 do 6l .

O co w tym chodzi? Czy to taki nadbieg podobny do tego stosowanego w ciężarówkach? Przejrzałem całą instrukcję i nie znalazłem podobnych informacji. Liczę że ktoś z was mnie oświeci :)

PS: Jeżeli nie wiecie o co mi chodzi to jutro wrzucę filmik :)

Opublikowano
Przy czwartym biegu silnik jest sprzęgnięty z wałem bezpośrednio,piąty bieg w tej skrzyni ma przełożenie 0,74 czyli jest nadbiegiem.
Opublikowano
Może chodzi o lock-up? Blokowanie poślizgu sprzęgła hydro na najwyższym biegu. Daje wrażenie posiadania jednego biegu więcej i faktycznie obniża obroty:)
Opublikowano
Może chodzi o lock-up? Blokowanie poślizgu sprzęgła hydro na najwyższym biegu. Daje wrażenie posiadania jednego biegu więcej i faktycznie obniża obroty:)

Dokładnie tak, i to jest piękne w naszym automacie :D

Opublikowano
...

Dokładnie tak, i to jest piękne w naszym automacie :D

e tam "naszym";) to samo miałem w Accordzie 2,0 '89i teraz mam w Astrze 1,6 '00 z tą różnicą, że tu są skrzynie czterobiegowe i lock-up daje wrażenie "piątki"

ale wynalazek fajny:)