Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie bo nie wiem w zasadzie czy to problem, mianowicie auto pali w mieście w okolicach 13l/100 ostatnio zalałem 45l komputer pokazał 430km do tankowania, dzisiaj wybiło 300km na liczniku i komputer pokazał 0km. Nie wiem czy takie spalanie jest normalne w prawdzie duże mrozy, zima itd. auto kupiłem w grudniu na początku komputer pokazywał 9.5-10 po mieście, zaczęły się mrozy i jest 13. Jeśli chodzi o styl jazdy to właśnie oszczędny, wprawdzie ostatnio kiedy trzeba było jechać o 6 rano odpalałem auto na 10 minut robiłem 5km i gasiłem auto ale zdążyło się rozgrzać itd poza tym nie cisnąłem i staram się nie przekraczać 2tyś obrotów przed osiągnięciem 90 stopni, raczej na zimnym rano włączam sobie na skrzyni manual i jadę na 2-3 biegu delikatnie.

Ostatnio też zaobserwowałem sytuacje gdzie na postoju spalanie na komputerze systematycznie wzrasta, rozmawiałem ze swoim mechanikiem i stwierdził, że takie BMW 10l to musi wziąć a jak jest 13 to też nic nadzwyczajnego.

Na koniec grudnia wymieniłem wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa.

Proszę o opinie.

Z góry dzieki.

Opublikowano
Również mam 530dA, akurat z 2002 r. Dla mnie takie spalanie w mrozy to nic szczególnego. Auto jeździ niedogrzane i na krótkich trasach. U siebie też zauważyłem wzrost zużycia paliwa w mieście i na krótkich odcinkach. Na długich, tj. powyżej 500 km wzrost jest nieznaczny, a to z racji jazdy na rozgrzanym silniku. Kiedyś jak mierzyłem zużycie wyłącznie w mieście latem to wychodziło mi w okolicach 9-12 l. Teraz, w trakcie zimy nie wiem ile dokładnie wynosi, ale twój wynik 13 l to nie jest taki duży. Nie martwiłbym się tym.
Opublikowano
w te mrozy średnie spalanie u mnie to 10,5. W lato schodzę do 8.5
Opublikowano
U mnie jest tak samo

duże mrozy 12-14 l

wiosna lato 9,5 - 11

mam podobnie

to jest 530d, kurcze 3 litrowy silnik ,trzeba go czymś nakarmić

nie ma chyba powodów do obaw

:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano