Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z odpaleniem auta. Zacznę od początku:

1. Auto zawsze odpalało na dotyk nawet w największe mrozy, więc akumulator jest raczej okej.

2. Wczoraj zgasiłem auto z rezerwą w baku, dzisiaj rano wsiadam próbuję odpalić i cisza no to pomyślałem, że to przez brak paliwa (wiem, że nie wolno jeździć na rezerwie, więcej tego nie zrobię, obiecuję).

3. Wlałem paliwko z baniaka, wsiadam, przekręcam, pompa pompuje, wszystkie kontrolki zachowują się normalnie tzn zapalają się i po chwili gasną, zostaje tylko od oleju i aku, przekręcam raz jeszcze żeby odpalić i cisza... rozrusznik ani drgnie, zapalają się wszystkie kontrolki + światła awaryjne... (wtf?)

4. Sprawdzam akumulator, niby wszystko ok, światła świecą mocno, wszystko gra, więc nie wiem...

5. Teraz pytanie do Was moi drodzy niezawodni forumowicze :) Czy to może mieć związek z pustym bakiem?

6. Zapomniałbym, przy okazji muszę zapytać o jeszcze jedną rzecz co by nowego tematu nie robić, otóż zostawiłem samochód otwarty na wszelki wypadek gdyby to był akumulator bo jakby siadł to bym drzwi nie otworzył... Bo z kluczyka nie wiem czemu, ale się nie da... Czyżby poprzedni właściciel coś namieszał? Zacząłem się bawić tym pilotem i po kilku otwarciach i zamknięciach padły drzwi kierowcy i bagażnik, nie otwierają się ni z pilota ni z klucza, w drzwiach pasażera nie ma zamka ale pilotem się otwierają. Schowek daje się zamknąć i otworzyć normalnie kluczykiem. Klapka wlewu paliwa wcale się nie zamyka tak jakby nie było tam silniczka, korek też nie jest na kluczyk i to mnie w sumie dziwi, czy to normalne? I co może być nie tak z tym kluczem, że nie mogę otworzyć drzwi i bagażnika?

Tutaj teraz zaczyna się największy problem bo w bagażniku mam akumulator :shock:

Opublikowano

Mi się wydaje ze jednak coś nie tak z aku. Może być po prostu rozładowany ma na tyle prądu ze światła zaświeca ale nie na tyle by dać rozruch. Może być tez coś z rozrusznikiem ale zaczął bym od aku.

Co do centralnego to pewnie pozdejmowane są ciągła w drzwiach dla tego nie możesz otworzyć z kluczyka drzwi. Zamek bagażnika był pewnie nie używany bo otwierał się z pilota także zamarzł albo zaśniedział itp.

Opublikowano

Akumulator jest wyładowany.To ,że świecą światła oznacza ,że jeszcze trochę życia w nim zostało.

Rozrusznik potrzebuje ok 400-500A do odpalenia silnika.Jest to pobór krótkotrwały ,więc jeśli akumulator jest

sprawny np w 50% ,to nie odpalisz silnika,a światła będą się świecić.

Pod maską masz zacisk + ,masę do silnika .Podłącz kable rozruchowe i wszystko będzie jasne.

Centralny zamek po kilku otwarciach i zamknięciach przestanie działać (zabezpieczenia).

Wlew żeby działał musi być podłączone ryglowanie w alarmie,duża część e36 ma tak podłączone (wlew się otwiera,a nie zamyka z pilota, z kluczyka tak).

Zamki zamarzły lub były wymienione wkładki,ewentualnie stacyjka.