Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moja jedynka. Od pewnego czasu zauwazylem spadek mocy w okolicy od 2000-2500 obrotow tzw turbodziura poczytalem na forum i z tego co sie dowiedzialem przyczyn moze byc wiele. A wiec zaczalem analizowac problem po kolei czyli: od czyszczenia elektrozaworu potem rozkrecilem i wyczyscilem zawor egr, wymienilem przeplywomierz ale problem nie zniknal. Po tych zabiegach pojawil mi sie blad na wyswietlaczu (zolta ikonka silnika) podlaczylem pod komputer i wyskoczyly mi bledy: 3FF0 air flow meter, 4191 air charge pressure controller, control , 3F57 air charge pressure controller. Poza tym z silnika, przy wylaczonym silniku wydobywa sie dziwne pikanie w okolicy turbosprezarki, po poewnym czasie przestaje.

Podaje link z filmikiem : http://www.youtube.com/watch?v=GHj7Sp5ohe4&feature=youtu.be

Moze ktos mi pomoze i powie co jest z moja jedyneczka i czy to juz koniec turbiny.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Mialem taki dzwiek w 520d 177km i okazalo sie ze to silownik turbiny, cokolwiek to jest, w kazdym razie wystarczylo go tam rozruszac czy "nasmarowac" , jezykiem speca, i problem zniknal. Moze tu jest podobnie
Opublikowano

Dzięki sprawdzę to

zapchał mi się filtr czastek stałych i wywaliło błąd doładowania

i wtedy usłyszałem to cykanie jak się auto otworzy lub maskę

Opublikowano
już nic nie cyka teraz czekam na filtr cząstek stałych który oddałem do czyszczenia
Opublikowano

nie potrzebnie czyściłem ten filtr cząstek stałych trudno 350euro poszło :(

ale na drugie jest czysty już mam przebieg 170tys

przyczyna była taka że

seger spadł i nie sterował turbiną było za małe doładowanie