Skocz do zawartości

e36 compact 1.6m43 1995 nie uruchamia się silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie , bodajże w poniedziałek z rana uruchomił się pięknie przy temperaturze -18 st. C auto stoi na dworze , pozwoliłem mu popracować z 2 minutki poczym zgasiłem , po ok 2-ch godzinach małżonka miała wyjechać , ale auto nie uruchomiło się. Sprawdzałem pompę paliwa , jest ok. Przy próbie odpalania silnik tak jakby załapywał ale nie uruchamia się , auto pracuje tylko na benzynie ( nie posiada instalacji LPG ), zastanawiam się czy nie mogło coś zamarznąć , myślę że nie jest to wina czujnika położenia wału (przejżałem forum i taki objaw głównie kojarzony jest z jego uszkodzeniem ) ponieważ auto próbuje "załapać" ale tak jakby brakowało mu paliwa. Może ktoś z Was miał coś podobnego , mam wrażenie że gdzieś może coś zamarzło ??

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak odpaliłeś na mrozie to powinien pochodzić dłużej niż 2 minuty. Trzeba zaczekać aż temperatura będzie w pionie i dopiero można zgasić a tak to musiał ci przymarznąć. najlepiej teraz go ogrzać , albo wstawić do garaży 3 lub 4 godziny i powinien odpalić bez problemu . Perę lat temu też zrobiłem taki numer i pomogła mi suszarka do włosów ( dobre 40 minut ogrzewałem aż odpalił).
Opublikowano
w zeszłym tygodniu ja miałem podobny przypadek auto stało parę dni na parkingu wsiadam kręcę i nic tylko właśnie tak jakby załapywał poszedłem na cpn kupiłem dodatek do paliwa naładowałem akumulator i jak ręką odjął za pierwszym razem odpalił

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

auto odpalone sprawa wygląda tak:

nic nie było zamarznięte , silnik był mocno zalany , wykręcenie i wyczyszczenie świec i "przedmuchanie" silnika i jest ok.

Nie wiem jaka jest procedura uruchamiania zimnego silnika , ale pewnie następuje przy uruchamianiu zwiększenie dawki paliwa , ja uruchomiłem na krótko silnik i zgasiłem prawdopodobnie już to spowodowało lekkie zalanie , późniejsza próba uruchomienia spowodowała to że silnik został dokładnie zalany.

Temat do zamknięcia, dziękuję wszystkim za sugestie ;)

Pozdrawiam