Skocz do zawartości

E34 520 dodatkowy wentylator klimy,szyberdach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej koledzy. Mam autko do kupienia. Facet mówi,że do naprawy jest podwójny szyberdach(jest zamknięty i nie przecieka) i wentylator klimatyzacji. Czy ktoś oriętuje się ile te naprawy w najgorszych przypadkach mogą kosztować? Pozdrawiam!
Nic nie stuka nic nie puka...
Opublikowano

Jeśli w szyberdachu zepsuty silnik lub przełącznik to niedrogo,jest nawet serwisówka do niego.Gorzej jak linka zdechła lub prowadnica i trzeba go wyciągać,to dużo roboty.

Wentylator klimy używany jest dość tani,nowy kosztuje sporo.

Opublikowano
na pewno wentylator? Może być czujnik wentylatora lub niskie ciśnienie gazu (ja tak mam) i wentylator u mnie nie chodzi a jest dobry.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi. Nie wiem co to serwisówka. Może ktoś wyjaśni...
Nic nie stuka nic nie puka...
Opublikowano
na pewno wentylator? Może być czujnik wentylatora lub niskie ciśnienie gazu (ja tak mam) i wentylator u mnie nie chodzi a jest dobry.

Co ma ciśnienie gazu do tego wentylatora??? On jest włączany na dwa sposoby: włącznikiem termicznym na chłodnicy przez przekaźnik lub włącznikiem ciśnieniowym klimy przez przekaźnik.Ten wentylator to jedna z łatwiejszych rzeczy do zdiagnozowania.

Serwisówka to instrukcja serwisowa z obrazkami i opisem jak się coś instaluje czy naprawia.

Tutaj serwisówka do szyberdachu: http://www.e38.org/e34/touring_sun_roof.pdf

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co ma ciśnienie gazu do tego wentylatora??? On jest włączany na dwa sposoby: włącznikiem termicznym na chłodnicy przez przekaźnik lub włącznikiem ciśnieniowym klimy przez przekaźnik.Ten wentylator to jedna z łatwiejszych rzeczy do zdiagnozowania.

Serwisówka to instrukcja serwisowa z obrazkami i opisem jak się coś instaluje czy naprawia.

Tutaj serwisówka do szyberdachu: http://www.e38.org/e34/touring_sun_roof.pdf

Chodziło mi o : " włącznikiem ciśnieniowym klimy " a napisałem "niskie ciśnienie gazu" mając na myśli niskie ciśnienie czynnika chłodzącego.

Z resztą, dziś dostałem czujnik do chłodnicy za 75 zł i mam już w 100% sprawną klimę.

Opublikowano

Chodziło mi o : " włącznikiem ciśnieniowym klimy " a napisałem "niskie ciśnienie gazu" mając na myśli niskie ciśnienie czynnika chłodzącego.

Ok,ja też słabo zakumałem ;)

Ten czujnik na chłodnicy dobrze jest dopasować,on bardzo często przejmuje obowiązki wiskozy.Tzn jak wisko nie działa zostaje tylko ten dodatkowy wentylator włączany czujnikiem.Ładnie to słychać jak pracuje klima a ten wentylator często się włącza.Ten czujnik jest dwustopniowy - pierwszy bieg wentylatora włącza przy temp ok 85-90stC,drugi przy temp 94st lub przy przekroczeniu 18 bar w układzie klimy.Problem w tym że jeśli jest słabe przejście termiczne z chłodnicy do czujnika to on osiąga te temperatury dopiero jak chłodziwo ma już ok 105st.Efektem jest usmażenie dolotu chłodnicy i zazwyczaj urwanie króćca oraz skruszenie osłony wentylatora wisko.Najlepiej aby uszczelka czujnika,koniecznie miedziana lub aluminiowa, przylegała bezpośrednio do metalowego gwintu w chłodnicy,ja dodatkowo użyłem jeszcze specjalnej pasty termoprzewodzącej.Jak jest sprawne wisko to problem jest mało istotny.

Opublikowano
Dobrze że wyjaśniasz dokładnie temat. Wymieniłem czujnik ale nie koniec moich pytań/ zmartwień. uszczelkę dałem miedzianą, mimo wymiany nie miałem okazji usłyszeć wentylatora. (działa bo spinałem na krótko) Co się okazało - stary na kuchence gazowej (bo tak szybciej) działał, załączał się, mimo ze przez zeszłe lato ani razu. Czy to możliwe że nawet stojąc w korku przy +30 st. wisko dawało rade?