Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie.Mam e46 i chce wymienić świece.Normalnie to bym się nie pytał ale moje bmw 318i touring 2004r. silnik N46 valvetronic poj 2000ccm 143PS od niedawna ma instalację lpg i nie wiem co wybrać?

Wiadomo,że stan układu zapłonowego, dobór świec i ich częstsza wymiana ma ogromne znaczenie przy pracy silnika na innym paliwie jakim jest lpg.

Co polecacie do tego modelu z gazem?

Może jakieś specjalne do lpg,czy to może tylko chwyt reklamowy?

A może po prostu wymienić na świece polecane przez bmw do benzyny tylko nieco częściej?

Bosch ,a może Ngk ?

Jeśli świece do lpg to wiadomo,że auto jezdzi też na benzynie i ciekawe jak np.silnik zachowuje się na tych świecach na Pb?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D i z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

lepiej częściej wymieniać świece i kable.

BERU sobie kup dają radę, jest nawet wersja do lpg:

http://img560.imageshack.us/img560/120/screenhunter01feb070122.th.jpg

a jakby ktoś inne potrzebował tu jest link:

http://www.beru.com/pl/handel/wyszukiwanie-produktow

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Dobrze założona instalacja nie wymaga dedykowanych świec, ja stosuje standard czyli takie jakie zaleca BMW i jest miodzio.
Opublikowano

Też właśnie rozkminiam ten temat i po lekturze wielu tematów, w tym i na forach poświęconych BMW i LPG, zdecydowałem się na NGK IZFR6H11 - czyli takie, jak podaje dla mnie RealOEM. I dla Ciebie też, bo to praktycznie ten sam silnik. Są już od 36 zł za sztukę, choć normalnie ok 45 zł - wystarczy poszukać ;)

Świece do LPG to trochę wynalazki - mają niby mniejszą szczelinę itd. ale jak to ktoś mądrze powiedział "to instalacje należy dostosować do silnika, a nie odwrotnie" - i dobrze wyregulowana porządna sekwencja nie zrobi silnikowi krzywdy i nie wymaga modyfikacji. Te świece do LPG to po prostu częściowo marketing, a częściowo może faktycznie się sprawdzą, ale w Polonezie z mikserem.

Te zalecane NGK zresztą sam producent określa w swoim katalogu jako odpowiednio do Pb i LPG.

Dobre irydowe świece spokojnie na 70.000 starczą, więc inwestycja opłacalna.

Sam patrzyłem na jakieś Briski i Iskry do LPG i również Bosche, ale po lekturze opinii zrezygnowałem.