Skocz do zawartości

318i Jakie świece do 318i z lpg?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie.Mam e46 i chce wymienić świece.Normalnie to bym się nie pytał ale moje bmw 318i touring 2004r. silnik N46 valvetronic poj 2000ccm 143PS od niedawna ma instalację lpg i nie wiem co wybrać?

Wiadomo,że stan układu zapłonowego, dobór świec i ich częstsza wymiana ma ogromne znaczenie przy pracy silnika na innym paliwie jakim jest lpg.

Co polecacie do tego modelu z gazem?

Może jakieś specjalne do lpg,czy to może tylko chwyt reklamowy?

A może po prostu wymienić na świece polecane przez bmw do benzyny tylko nieco częściej?

Bosch ,a może Ngk ?

Jeśli świece do lpg to wiadomo,że auto jezdzi też na benzynie i ciekawe jak np.silnik zachowuje się na tych świecach na Pb?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D i z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

lepiej częściej wymieniać świece i kable.

BERU sobie kup dają radę, jest nawet wersja do lpg:

http://img560.imageshack.us/img560/120/screenhunter01feb070122.th.jpg

a jakby ktoś inne potrzebował tu jest link:

http://www.beru.com/pl/handel/wyszukiwanie-produktow

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Zerknij na stronę NGK lub BOSCH są tam świece wyszczególnione do LPG. Kabli WN nie masz.
Opublikowano
Dobrze założona instalacja nie wymaga dedykowanych świec, ja stosuje standard czyli takie jakie zaleca BMW i jest miodzio.
Opublikowano

Też właśnie rozkminiam ten temat i po lekturze wielu tematów, w tym i na forach poświęconych BMW i LPG, zdecydowałem się na NGK IZFR6H11 - czyli takie, jak podaje dla mnie RealOEM. I dla Ciebie też, bo to praktycznie ten sam silnik. Są już od 36 zł za sztukę, choć normalnie ok 45 zł - wystarczy poszukać ;)

Świece do LPG to trochę wynalazki - mają niby mniejszą szczelinę itd. ale jak to ktoś mądrze powiedział "to instalacje należy dostosować do silnika, a nie odwrotnie" - i dobrze wyregulowana porządna sekwencja nie zrobi silnikowi krzywdy i nie wymaga modyfikacji. Te świece do LPG to po prostu częściowo marketing, a częściowo może faktycznie się sprawdzą, ale w Polonezie z mikserem.

Te zalecane NGK zresztą sam producent określa w swoim katalogu jako odpowiednio do Pb i LPG.

Dobre irydowe świece spokojnie na 70.000 starczą, więc inwestycja opłacalna.

Sam patrzyłem na jakieś Briski i Iskry do LPG i również Bosche, ale po lekturze opinii zrezygnowałem.