Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś stałem się posiadaczem BMW e34 525ix touring rocznik 1994. Otóż w samochodzie trzeba wymienić amortyzatory z tego co się orientuje tylne są identyczne jak w innych e34 zaś przednie różnią się. Czy może mi ktoś powiedzieć na czym polega różnica.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Różnica jest w mocowaniu górnym amortyzatora , są różne grubości gwintu i trzpienia u mnie w kombiaku jest gwint 14mm grubość trzpienia 16mm a wysokość trzpienia 42 ja poprosty z jednego amortyzatora zdjąłem łożysko i było wszystko jasne bo tak na oko to można tylko kosztów narobić, masz tu pokazane jakie amorki wystepowały w e34

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=5605&sid=355999063e8a7c177562b527788f5459

Opublikowano
Warto jest sporo wiadomości na tema bmw 5 schematy i sporo wiedzy na temat naszych piąteczek, a ludzie w porządku.
Opublikowano

Szukałem, dzwoniłem, czytałem oraz pytałem, o to co ustaliłem:

- Do IX nie ma zamienników.

- Nowe amortyzatory przednie kosztują w ASO 1200zł/szt.

- Można zregenerować amortyzatory(podobno odzyskuje się 100% sprawności+ gwarancja zakładu)

- Istnieje prawdopodobieństwo że pasują wkłady od Audi 100 C4(przynajmniej tak twierdzi jeden z użytkowników tego forum, jednak nie mogę tego potwierdzić gdyż nie logował się od paru lat)

Gdy tylko zrobi się cieplej wyciągnę amortyzatory i odeśle do regeneracji, jeśli regeneracja nie poskutkuje będę zmuszony kupić nowe w ASO.