Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam taki problem chcem przeczyscic filtr paliwa z parafiny. Czym najlepiej by bylo go przeplukac benzyna czy czym bo nie mam pojecia
Opublikowano
Jeśli już będziesz miał ten filtr na wierzchu to nie lepiej poprostu go wymienić na nowy ? Przecież to nie majątek a bynajmniej będziesz miał spokój.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciężko będzie go wypłukać z tego syfu.

Dobry filtr to ok 80pln, i masz pewność że będzie śmigać, a tak to niewiadomo.

Parafina w wyższej temperaturze będzie bardziej płynna, przez co łatwiej ją wylać, ale filtr jest tak zbudowany, że syf który wpadł do środa ma marne szanse na opuszczenie filtra :norty:

Opublikowano
Zanim założysz nowy filtr to opróżnij zbiornik paliwa i zalej świeżą ropą bo zaraz będziesz miał powtórkę z rozrywki :cry2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtr powietrza się nie odkurza

Może trochę nie na temat,ale w formie ciekawostki.Podczas wymiany oleju jaką robiłem w połowie roku.Przyjechał Starszy Pan samochodem Ford Fusion,auto po gwarancji i właściciel zrezygnował z ASO.Przy wyjęciu filtra powietrza-był zaklejony jak smołą okazało się, że filtr jest od nowości (auto miało 7 lat) a ASO nie wymieniło filtra powietrza przez 6 lat ponieważ ten Pan bardzo mało jeździł i auto miało +/- 50 tk,a książka serwisowa tego Forda przewidywała wymianę po 60 tk-paranoja.

Więc warto samemu zadbać o takie rzeczy.

Co do filtra-oczywiście tylko nowy (kosztuje parę-dziesiąt złotych).Chore jest to że w ogóle zadajesz takie pytanie :nienie: .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Z oszczędności o w trosce o swoje auto nigdy nie pojadę do ASO, bo nie mają tam wykwalifikowanych mechaników. Oczywiście nie wszystkich.

Mój dziadek kupił salonową thalię i nie było tam filtra kabinowego. Zajrzeliśmy do innych modeli i również nie było. Musieli gdzieś dzwonić i się pytać czy "to" jest potrzebne. Okazało się, że nie. Ale kupić w ASO można. Paranoja. Zapytaliśmy się czy silnik i kierownica jest w wyposażeniu standardowym czy dodatkowych i poszliśmy. Już przeglądy nie będą tam robione.