Skocz do zawartości

Dziwne szarpanie 520d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś rano wyjechałem z garażu swoim bmw poczym po wyjechaniu zostawilem zeby pochodziła i sie troche zagrzała gdyż jechałem 17 km dalej

po 10 minutach zgasiłem i usłyszałem dzwiny dzwięk jak by jakiś wiatrak ter pod powoziem o blache poczym sie zatrzymal

myślałem ze moize webasto cos

auto postało na dworzu przez 20 minut po czym odpaliłem i pojechałem po 100 metrach zaczeła tracić moc obroty nie dochodziły do 2 tyś na luzie było ok leciał dzwiny niebieski dym z wydechu nawet duzo i samochód szarpał odtykał sie i znow szarpał ledwo wruciłem spowrotem pod bramke szarpanie bylo mocne jak by ktos zatykł paliwo zostawiłem go na 30 minut pod bramką poczym chciałem wjechać do garazu ale sprawdziłem i zauważyłem ze mu odeszło więc dałem mu dla pewnosci odmuła i nic sie nie dzieje co to mogło być turbo ? czy co wszystko wruciło do normy pod górke jechałem 1 biegem bo nie moglem sie wczołgać a teraz :D Moc wruciła

Pozdrawiam adadus

Przepraszam za błędy w szczególności Admina

Opublikowano

Witam,

wczoraj miałem ten sam problem co kolega dotyczący przerywania,szarpania i braku mocy w swojej buni, przyczyna ta wystąpiła po przejechaniu paru km. W moim przypadku garażuję ją pod chmurą i prawdopodobnie przyczyną było to ze mi paliwko zamarzło ;) Dolałem jej zimowego paliwa + uszlachetniacz i na dzień dzisiejszy problem ustąpił.

Opublikowano
Z tym przerywaniem miałem dokładnie to samo co Wy. Na postoju auto pali od strzała kawałek jedzie normalnie a potem zaczyna przerywać, a po przejechaniu paru km wraca do normy. Po prostu marznie paliwo w filtrze lub chłodnicy paliwa i to ona jest odpowiedzialna za ten zamęt chyba. Przez nią strumień zimnego powietrza wpada pod maskę prosto na filtr paliwa i mooocno go schładza. Chyba najrozsądniej zatkać dolot powietrza do tej chłodniczki, albo zdemontować na zimę kanał, który doprowadza tam zimne powietrze. Pozdro
Opublikowano
  • Członkowie klubu
chłodnicy paliwa

Nigdy nie widziałem czegoś takiego.Jak to wygląda i gdzie się znajduje?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Autor
Dodam ze już dziś przycholowałem swoje bmw :( do domu bo zadusila sie zgasła i amen nawet nie załapie a wczoraj bylo ok wszystko

Pozdrawiam adadus

Opublikowano
Ta chłodnica to numer 8: http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Touring/Europe/520d-M47/LHD/M/2001/june/browse/fuel_preparation_system/fuel_filter_fuel_cooling/ Wlot do tego systemu jest koło halogena (pozycja nr. 19). Za tą chłodniczką jest od razu filtr, tak że go też skutecznie chłodzi i zamraża.
Opublikowano
Raczej nie schładza, tylko ogrzewa. Każda chłodnica jest po to żeby schłodzić nagrzany płyn oddając przy tym ciepło do otoczenia. To jak w lodóce. Dotknij chłodnicy i powiedz ciepła czy zimna?
Opublikowano
No właśnie... Paliwo spełnia tu rolę nagrzanego płynu, który się schładza zimnym powietrzem... Poza tym sam sobie zaprzeczyłeś Kolego tym co napisałeś
Opublikowano
  • Autor
kurde znow sie zaczyna mimi dolania uszlachetniacza

Pozdrawiam adadus