Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Ostatnio przy minusowych temperaturach przy odpalaniu e90 320d 2006 rok trzęsie silnikiem wraz z cała buda auta...silnik odpala cięzko kręci bez problemu ale trzęsie i wydobywa dziwne dzwięki tak jakby coś chrupało czasami. Co to może byc ? Czy mam sie tym martwic ?

Poza tym gdy auto postoi na mrozie z 6-10h alarm nie kwiczy przy otwieraniu dzwi i po przejechaniu 7-8km zaczyna wyc podczas jazdy...trzeba sie zatrzymac, wyłaczyc silnik i alarm-pozniej jest wszystko ok - co z tym robic ???

i ostatnie moje pytanie dotyczy odpalania w minusowych temperaturach....mianowicie czy auto trzeba grzac 5 min przed tym jak sie ruszy czy odpalic poczekac chwile i od razu jechac...co jest zdrowsze dla silnika ?...zazwyczaj pokonuje odcinki 10-20km po Wrocławiu.

pozdrawiam

Opublikowano
Pewnie masz uszkodzone świece żarowe albo moduł świeczek.Co do jazdy zaraz po odpaleniu to jak najbardziej,odpal i jedź tylko nie ciśnij mocno,niech motor się nagrzeje do odpowiedniej temp. :mrgreen:
Opublikowano
Co do silnika mój też przy obecnych temperaturach odpala inaczej (głośniej, bardziej trzęsąco itp) niż gdy jest ciepło, ale to dość typowe zjawisko dla diesla, o ile powyższe mija w miarę rozgrzewania się silnika. Co do alarmu sugerowałbym sprawdzić napięcie akumulatora, mi w poprzednim samochodzie alarm w podobny sposob wariował gdy akumulator był bliski rozładowania; alarm musiał odczytywać wahania napięcia jako próbę ingerencji w elektrykę. Dodatkowym argumentem za akumulatorem jest niska temperatura teraz... Ewentualnie świece żarowe. Miałeś tak wcześniej, jak było cieplej?
Opublikowano

Wcześniej nie było mrozów ale i tak odpalanie mi sie srednio podobało przy temperaturach nawet kolo zera...to trwa jakies moze i 5sek po odpaleniu (silnik bardzo nierówno pracuje dziwnd dzwięki itp.)...ale czasami mi sie wydaje ze i tak nawet jak sie juz nagrzeje to w korku (na jałowym) czuje jakby troche budą ruszało na boki...

gdzie jest zamontowany alarm w aucie...moze sie cos przytarło lub innego po jakims wczesnmiejszym dzwonie i teraz przymarza...dzieje sie to tylko w temp. około minus 10st. i ponizej oczywiscie....auto sie troche nagrzeje i samo z siebie wyje...dziwne...