Skocz do zawartości

E34 520 24v Problem ze stacyjką!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, otóz mam problem. Chciałem zapalic samochod przed chwilą, znaczy sie dwie godziny temu... ale do rzeczy, chciałem zapalic samochód no i zrobiłem to jak za kazdym razem, lecz nie odpalił. Co sie okazało przekreciłem kluczyk normalnie z pozycji jeden do pozycji trzy i nawet nie zapaliły sie kontrolki. Da sie właczyc tylko radio pozycje i wycieraczki. Kluczyk sie zablokował i nie da sie go wyjąc, ani odpalic samochodu. Zadne kontrolki sie nie zapalaja choc kluczyk przekrecony jest 3... nie wiem co sie stało. Pomożcie koledzy. kluczyk mam w stacyjce i nie wiem co robic;/! najgorsze to ze samochod nie daje rzadnych znakow, zadnych kontrolek nic... kluczyk kreci sie z pozycju 2 na 3 i to wszystko. Pomocy błagam !
Opublikowano
Podejrzewana jest stacyjka ale co robić?? Na Twoim miejscu odłączyłbym akumulator a następnie kombinowałbym ze stacyjką tzn spróbowałbym jednak wyjąć kluczyk albo wymontować całą stacyjkę.A blokada kierownicy jest zapięta?
Opublikowano
  • Autor
włąsnie rozkreciłem kolumne kierownicza odpiąłem tą czerwoną okrągłą "kostke" puknąłem w ten wystający bolec i kluczyk wypadł i działa, tylko mam nastepny problem bo nie mam zadnej reakcji jak krece kluczykiem... ani zapłonu ani kontrolek nic nie działa... cop moze byc nie tak ? prosze o szybką odpowiedz bo zaraz bedzie ciemno i nie bedzie mozna robic...
Opublikowano

Na stacyjce masz następujące styki i odpowiadające im piny w kostce:

styk 30 (pin 1) to zasilanie,napięcie jest cały czas

styk R (pin 2) tu napięcie się pojawia po przekręceniu kluczyka z pozycji 0 do poz.1,2 i 3

styk 50 (pin 8) pod napięciem w poz 3

styk 15I (pin 6) pod napięciem w poz 2

styk 15 (pin 7) pod napięciem w poz 2 i 3

Wystarczy zmierzyć miernikiem przejścia pomiędzy w/w stykami (miedzy stykiem 30 a resztą) w różnych pozycjach kluczyka i będzie jasność co ze stacyjką.

Opublikowano

witam.

Dwa dni temu miałem taki sam problem.

jezeli ropzpiołeś tą czerwona kostke to w niej od strony stacyjki masz taką białą dziurke z trzema wpustami, musisz tam włozyc najlepiej śrubokret i przekręcac w prawą strone tak jak bys odpalał samochód z kluczyka. Jezeli auto odpali to jest to wina stacyjki ale niestety nigdzie nie pojedziesz bo pewnie kierownica ci sie zablokowała :).

Nalezy rozebrac stacyjke bez potrzeby odkrecania jej od kolumny kierowniczej.

Trzeba to zrobic tak:

1 wyjąc wkładke wraz z kluczykem za pomocą drutu. jezeli juz tak zrobisz to dalej znajduje sie taka podłużna czesć która najprawdopodobniej pękła na pół, i ją trzeba wymienic i bedzie ok.

musisz tylko polatac po szrotach i znaleść taką samą czesc bo niektóre sie różnią, albo wymienis całą stacyjke ale to juz zalezy od ciebie.

Opublikowano
  • Autor
ok dzieki wszystko juz zrobione :) dzieki panowie za pomoc! lecz teraz mam inny problem i nie wiem czy zakładac nowy temat... mianowicie. zeby naprawic stacyjke trzeba było zdjąc kierownice. Zdjąłem zrobiłem wszystko załozyłem kierownice i ok. Lecz na drugi dzien... Samochod przy kreceniu kierownica trąbi hehe. Bez wciskania klaksonu:) rozkreciłem kierownice na nowo i zauwazyłem opiłki koloru złoto miedzianego. Wydaje mi sie ze ten pierscien ociera o bolec lub odwrotnie lecz jak to możliwe skoro wczesniej tego nie było... A moze zgubiłem jakąs podkładke lub dystans? Wiecie moze jak to ma wyglądac u mnie jest tak że nakretka, podkładka, kierownica i drazek kolumy... macie jakis pomysł ? Klakson sie odzywa nawet jak odłącze ten okrągły znaczek bmw i odepne kabelki. Potrzebuje nastepnej pomocy panowie! jest mi smutno, ze moje auto marzenie ma takie humory...
Opublikowano
Pamietam kiedyś w maluchu miałem podobny problem. Przetarły się końcówki szczotek, które przylegały do metalowego pierścienia, co z kolei spowodowało wygięcie się jednej szczotki i w efekcie samochód "podtrąbywał" w trakcie kręcenia kierownicą. I też było sporo kolorowych opiłków :) Ale to było ze dwadzieścia lat temu :)
Opublikowano
  • Autor
haha no widzisz a mi sie styało teraz:D przesmarowałem troche ten pierscien i zobaczymy co bedzie bo widac było jakby sie wytarł cały smar...