Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, otóz mam problem. Chciałem zapalic samochod przed chwilą, znaczy sie dwie godziny temu... ale do rzeczy, chciałem zapalic samochód no i zrobiłem to jak za kazdym razem, lecz nie odpalił. Co sie okazało przekreciłem kluczyk normalnie z pozycji jeden do pozycji trzy i nawet nie zapaliły sie kontrolki. Da sie właczyc tylko radio pozycje i wycieraczki. Kluczyk sie zablokował i nie da sie go wyjąc, ani odpalic samochodu. Zadne kontrolki sie nie zapalaja choc kluczyk przekrecony jest 3... nie wiem co sie stało. Pomożcie koledzy. kluczyk mam w stacyjce i nie wiem co robic;/! najgorsze to ze samochod nie daje rzadnych znakow, zadnych kontrolek nic... kluczyk kreci sie z pozycju 2 na 3 i to wszystko. Pomocy błagam !
Opublikowano
Podejrzewana jest stacyjka ale co robić?? Na Twoim miejscu odłączyłbym akumulator a następnie kombinowałbym ze stacyjką tzn spróbowałbym jednak wyjąć kluczyk albo wymontować całą stacyjkę.A blokada kierownicy jest zapięta?
Opublikowano
włąsnie rozkreciłem kolumne kierownicza odpiąłem tą czerwoną okrągłą "kostke" puknąłem w ten wystający bolec i kluczyk wypadł i działa, tylko mam nastepny problem bo nie mam zadnej reakcji jak krece kluczykiem... ani zapłonu ani kontrolek nic nie działa... cop moze byc nie tak ? prosze o szybką odpowiedz bo zaraz bedzie ciemno i nie bedzie mozna robic...
Opublikowano

Na stacyjce masz następujące styki i odpowiadające im piny w kostce:

styk 30 (pin 1) to zasilanie,napięcie jest cały czas

styk R (pin 2) tu napięcie się pojawia po przekręceniu kluczyka z pozycji 0 do poz.1,2 i 3

styk 50 (pin 8) pod napięciem w poz 3

styk 15I (pin 6) pod napięciem w poz 2

styk 15 (pin 7) pod napięciem w poz 2 i 3

Wystarczy zmierzyć miernikiem przejścia pomiędzy w/w stykami (miedzy stykiem 30 a resztą) w różnych pozycjach kluczyka i będzie jasność co ze stacyjką.

Opublikowano

witam.

Dwa dni temu miałem taki sam problem.

jezeli ropzpiołeś tą czerwona kostke to w niej od strony stacyjki masz taką białą dziurke z trzema wpustami, musisz tam włozyc najlepiej śrubokret i przekręcac w prawą strone tak jak bys odpalał samochód z kluczyka. Jezeli auto odpali to jest to wina stacyjki ale niestety nigdzie nie pojedziesz bo pewnie kierownica ci sie zablokowała :).

Nalezy rozebrac stacyjke bez potrzeby odkrecania jej od kolumny kierowniczej.

Trzeba to zrobic tak:

1 wyjąc wkładke wraz z kluczykem za pomocą drutu. jezeli juz tak zrobisz to dalej znajduje sie taka podłużna czesć która najprawdopodobniej pękła na pół, i ją trzeba wymienic i bedzie ok.

musisz tylko polatac po szrotach i znaleść taką samą czesc bo niektóre sie różnią, albo wymienis całą stacyjke ale to juz zalezy od ciebie.

Opublikowano
ok dzieki wszystko juz zrobione :) dzieki panowie za pomoc! lecz teraz mam inny problem i nie wiem czy zakładac nowy temat... mianowicie. zeby naprawic stacyjke trzeba było zdjąc kierownice. Zdjąłem zrobiłem wszystko załozyłem kierownice i ok. Lecz na drugi dzien... Samochod przy kreceniu kierownica trąbi hehe. Bez wciskania klaksonu:) rozkreciłem kierownice na nowo i zauwazyłem opiłki koloru złoto miedzianego. Wydaje mi sie ze ten pierscien ociera o bolec lub odwrotnie lecz jak to możliwe skoro wczesniej tego nie było... A moze zgubiłem jakąs podkładke lub dystans? Wiecie moze jak to ma wyglądac u mnie jest tak że nakretka, podkładka, kierownica i drazek kolumy... macie jakis pomysł ? Klakson sie odzywa nawet jak odłącze ten okrągły znaczek bmw i odepne kabelki. Potrzebuje nastepnej pomocy panowie! jest mi smutno, ze moje auto marzenie ma takie humory...
Opublikowano
Pamietam kiedyś w maluchu miałem podobny problem. Przetarły się końcówki szczotek, które przylegały do metalowego pierścienia, co z kolei spowodowało wygięcie się jednej szczotki i w efekcie samochód "podtrąbywał" w trakcie kręcenia kierownicą. I też było sporo kolorowych opiłków :) Ale to było ze dwadzieścia lat temu :)
Opublikowano
haha no widzisz a mi sie styało teraz:D przesmarowałem troche ten pierscien i zobaczymy co bedzie bo widac było jakby sie wytarł cały smar...