Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

prośba o pomoc. Od kiedy zaczęły się mrozy moje "nivo" wariuje:

1) Po nocce jak zapalę i przejadę kilka km wywala komunikat jak w tytule, nadwozie wypoziomowane. Komunikat znika po restarcie silnika ( stacyjki ).

2) Dziś nie chciał podnieść zawieszenia i od razu wywalił komunikat. Po restarcie podniósł zawieszenie ( komunikat nadal wywalał ).

Czujnik czy jakieś grubsze koszty mnie czekają? Ktoś wie gdzie ten czujnik zlokalizować?

Z góry dz. za info.

Opublikowano
moim sdanie jest to kompresor pompujacy co wiaze sie z jakims skraplaniem wody wiec przy takich mrozach ok -20 :mad2: mozliwe ze maz wode gdzies w ukladzie. skoro piszesz ze nie chcial sie podniesc. zastanawiajace jest jednak ze po wyl i wl wszystko wrocilo do normy. a jak z bateria nowa i czy wiekowa juz???

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano

Kolego,

bateria nowa - wymieniona w październiku. Kompressor to rzecz naprawialna ( woda o której piszesz ), czy raczej kwestia wymiany...?

Opublikowano
a jak jest jak bylo cieplej nie bylo zadnego problemu??? chodzi o temp ok 0* C? moze podlacz pod kompa?

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
Koledzy,

prośba o pomoc. Od kiedy zaczęły się mrozy moje "nivo" wariuje:

1) Po nocce jak zapalę i przejadę kilka km wywala komunikat jak w tytule, nadwozie wypoziomowane. Komunikat znika po restarcie silnika ( stacyjki ).

2) Dziś nie chciał podnieść zawieszenia i od razu wywalił komunikat. Po restarcie podniósł zawieszenie ( komunikat nadal wywalał ).

Czujnik czy jakieś grubsze koszty mnie czekają? Ktoś wie gdzie ten czujnik zlokalizować?

Z góry dz. za info.

U mnie dokładnie te same jaja się dzieją...i to zawsze przy niskich temperaturach,jak jest tak do -2,-3* to problemu nie ma ale poniżej można powiedzieć za każdym razem :mad2: Po podpięciu inpy wywala czujnik położenia zawieszenia,po skasowaniu na pracującym silniku auto pięknie się podniosło :mrgreen:....ale nic to nie dało, na drugi dzień to samo :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co wiem to większość aut z pneumatyką(nie mówię że wszystkie) mają ten problem.Nic nie wymieniaj,ustąpi mróz ustąpi problem.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Z tego co wiem to większość aut z pneumatyką(nie mówię że wszystkie) mają ten problem.Nic nie wymieniaj,ustąpi mróz ustąpi problem.

to troche nijakie rozwiazanie ale to kwestia podejscia do tematu. musi byc tam jakies uszkodzenie mechaniczne w obrebie czunika poziomowania. patrzyles pod spod jak to tam wyglada???

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
...pierwsze co zrobiłem to auto na kanał :idea: i nic niepokojącego nie znalazłem,czujniki wyglądają w porządku pod względem mechanicznym :mad2: ....też mi to nie daje spokoju.Problem występuje tylko rano po dłuższym postoju. Później już się nie powtarza w ciągu dnia.
Opublikowano

witam,

zauwazylem dzisiaj podobny problem,

jak zapalilem auto btlo -14, przejechalem z 10 km spadlo do -17 na temrometrze w samochodzie, nagle pojawila sie kontrolka od nivo i tak jechala ze mna ze 20 km, dojechalem do celu, zgasilem samochod, zapalilem powtornie i kontrolka zgasla.

Samochod mam od 2 tyg. ok, wczesniej sie to nie dzialo.

Opublikowano
koledzy sa mrozy a zadna elektronika nie lubi czegos takiego. sprobujecie wstawic benie do garazu na probe na noc. moze wtedy cos zauwazycie.

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
...pierwsze co zrobiłem to auto na kanał :idea: i nic niepokojącego nie znalazłem,czujniki wyglądają w porządku pod względem mechanicznym :mad2: ....też mi to nie daje spokoju.Problem występuje tylko rano po dłuższym postoju. Później już się nie powtarza w ciągu dnia.

Kolego,

dokładnie tak samo wygląda to u mnie - tylko po nocnym postoju wywala ten komunikat ( najśmieszniejsze, że u mnie nadwozie jest wypoziomowane, a komunikat nadal wyskakuje ). Problem znika oczywiście po ponownym odpaleniu auta, a w ciągu dnia się już nie powtarza.

Wg mnie typowy objaw problemów z elektroniką, której nasze auta mają dużo za dużo :), jak na takie temperatury.

Pocieszam się, że przynajmniej po odpaleniu po nocy nie chodzi jak UAZ, w przeciwieństwie do służbowej skody octavii -rano wydaje takie dźwięki, jakby za chwilę miała "wyciągnąć kopyta" :d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to trochę nijakie rozwiązanie ale to kwestia podejścia do tematu. musi byc tam jakieś uszkodzenie mechaniczne w obrębie czujnika poziomowania.

To możesz wymieniac wszystko po kolei,jak cię to nie satysfakcjonuje.Jest mróz i wszystko przymarza,w większości aut z tym systemem nie jest to problem z elektroniką tylko z samą pneumatyką.Podczas sprężania powietrza wytwarza się woda(nie unikniemy tego) która przymarza w miechach lub przewodach,a to nie ciężarówka gdzie można było się pozbyć wody,lub są układy samo-osuszające(też czasami są problemy jak osuszacz nie domaga).Kiedy czujniki wychwycą złe wypoziomowanie pojawia się kontrolka uszkodzenia zawieszenia.Problem z nie zawsze poprawnie działającym zawieszeniem Nivo jest jak bumerang i powraca każdej zimy.

Pozostało czekać na cieplejsze dni.

ec2Wze6.jpg