Skocz do zawartości

320i zamarznięta woda w chłodnicy, odpalany silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak. Zamontowałem wszystko, zalałem czystym koncentratem Prestone Antyfreeze, 4 litry, do tego dolałem płyn do chłodnic Borygo. Długo trwało zanim wszystko się przepchało, oczywiście odpowietrznik odkręcony, dmuchawa na max grzanie itp. Coś z początku nie chciał grzać w środku, temp silnika ładnie w połowie trzymał cały czas, po ok. godzinie dopiero zaczął grzać ale i tak tylko na przednią szybę...

A teraz jak to jest z tym odpowietrzaniem ? Mam odkręcony odpowietrznik i ciągle leci z niego para, dopiero jak dodam gazu to zaczyna lecieć ciecz, górny wąż zaraz przy wlewie jest ciepły, dolny też, ale ten po lewej stronie jest zimny... Tak ma być, czy coś jest nie tak ? Dodam, że węże od parownika od gazu są gorące. Dmuchawa wewnątrz grzeje, ale tylko na szybę, jak ustawię na te górne kanały to leci zimne.

Temperatura silnika cały czas w połowie. Silnik pracował dobre 1,5h, w między czasie jazda kontrolna była.

Aha, jak na moje, to gdyby pompa wody była walnięta, to temperatura przekraczałaby stan optymalny, prawda ?

Opublikowano
Jak dodaje gazu to płyn wylatuje przez odpowietrznik. Jechać jechałem, delikatnie i bardzo ostro, temperatura w normie.
Opublikowano
ja odpowietrzam tak śrubę na chłodnicy odkręcam całkowicie tylko do nalewania płyny potem zakręcam zapalam silnik na odkręconym zbiorniczku wyrównawczym i czekam dopóki się nie otworzy termostat od czasu do czasu zwiększam obroty silnika i po takiej operacji całe powietrze zostanie usunięte przez zbiorniczek i po takiej operacji na 100% mamy odpowietrzony układ chłodzenia
Opublikowano
Po czym to wnioskujesz ? Mógłbyś uzasadnić ?

jeżeli faktycznie zamarzło całkowicie,to nie ma możliwości,aby pompa się obróciła z łopatkami w lodzie

miałem takie numery,co prawda nie w BMW,ale zasada jest taka sama

Opublikowano

Panowie, wszystko działa jak należy, faktycznie miałem dużego farta ; )

Temacik do zamknięcia