Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio nasilił mi się problem ze sprzęgłem. Problem występuje na biegach 3,4,5 w przedziale obrotów między 2 tyś a 3 tyś. Objaw jest taki że sprzęgło się ślizga w tym zakresie i przy okazji jest słyszalne wycie, szum, szorowanie coś w ten deseń :) może też delikatne wibracje. Na pozostałych biegach i zakresach obrotów bumer jedzie bezproblemowo. Sprzęgło było wymieniane pół roku temu, jaka może być przyczyna?? Wadliwe sprzęgło? mechanik coś spie@#$# ? Cieknie gdzieś olej na sprzęgło? Macie jakieś pomysły co to może być? Dwumasa nie była wymieniana bo nie była jeszcze w złym stanie. Jeśli mechanik coś zrypał to co? Chociaż nawet jeśli to wiadomo jak z nimi jest i coś z nimi wygrać jest prawie niemożliwe. Macie jakieś pomysły co robić ściągać skrzynie od razu ?

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

samą tarcze zmieniałeś czy docisk też ?

mechanik mógł zrypać bo sprzęgło przy tym silniku akurat nie jest takie hop siup do założenia, trzeba je dobrze ustawić.

Mozesz zacząć od wymiany płynu hamulcowego i dobre odpowietrzenie sprzęgła (sprzęgło pracuje na płynie hamulcowym) jak to nie pomoże to trzeba zajrzeć co tam się dzieje.

szukam
Opublikowano
Wymieniony cały komplet, płyn hamulcowy wymieniany jakieś 4 miesiące temu. Jak się odpowietrza sprzęgło?
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano (edytowane)
A czy po zdjęciu skrzyni da się poznać po sprzęgle ze mechanik zrypał coś przy montażu? Edytowane przez Sokra
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
Witam koledzy u mnie sa takie same objawy jak u kolegi Sokra tylko ja nie wymienialem jeszcze sprzegla moze ktos doradzi jakiej firmy najlepiej załozyć tarcze i docisk
Opublikowano
Dzieki kolego z rade ,rzeczywiście wybor nie za duzy :) mechanik u ktorego bede to robil mówił ze ma jakis specjalny przymiar do sprawdzenia dwumasy, zobaczymy czy sie bedzie nadawac drgan na pedale sprzegla jeszcze nie ma to chyba nie bedzie tak zle :wink:
Opublikowano
dwumase to sobie samemu można sprawdzić :D po prostu trzeba zobaczyć jakie luzy ma nowa i jakie luzy ma twoja i już. Wielkiej polityki nie ma z tym.
szukam