Skocz do zawartości

530da Wtryskiwacze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!! Nie wiem czy dobrze to zrobiłem ale chciałem sprawdzic wartosci wtrysiwaczy.Czy mógłby ktos sie wypowiedziec ktos sie na tym zna odnoscnie tych parametrów czy sa az tak złe??Przy kilku wartosciach jest minus.Co to oznacza?

http://images37.fotosik.pl/1301/91309f6cb0f5d1ecmed.jpg

Zauwazyłem ze pod 4 wtryskiem w aucie robi mi sie mokro.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
to dziwne bo u mnie pokazuje 0.50. +/-. i tego nalezalo by sie trzymac.

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
W normie norma jest do 5

Kolega ma rację, +-5 przed testami podaje DIS.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
W normie norma jest do 5

Kolega ma rację, +-5 przed testami podaje DIS.

Ale czy DIS i INPA operują tymi samymi parametrami?

Opublikowano

DIS i INPa mają inne wartości bo inaczej to mierzą i przeliczają, DIS niema symetrycznych wartości tylko jest od -4 do +5 a inpa ma prosto -/+ 3.

Jak dla mnie to 2 wtrysk leje za dużo a 4 chce to zrównoważyć żeby motorem nie trzepało. Wymień 2 wtrysk a na 4 powinna się wartość zmienić. Po wymianie dopiero zobaczysz czy któryś wtrysk jeszcze ma złe parametry. Ogólnie korekty idą za bardzo w minus wiec to nie dobrze i na pewno na jednym wtrysku się to nie skończy. Czy jakieś błędy wtrysku pojawiają się w module silnika ?

Opublikowano

w inpie dopuszczalna roznica jest do 2, czyli jak jeden wtrysk ma +1.0, a drugi -1.1, to juz przekracza 2.

Mozna jezdzić, ale wibracje beda odczuwalne, bynajmniej już wiadomo, ze cos jest na rzeczy

Opublikowano
w inpie dopuszczalna roznica jest do 2, czyli jak jeden wtrysk ma +1.0, a drugi -1.1, to juz przekracza 2.

Mozna jezdzić, ale wibracje beda odczuwalne, bynajmniej już wiadomo, ze cos jest na rzeczy

Nie prawda, wszystko zależy od tego ile masz cylindrów i który akurat wtrysk pada. Miałem przypadki że wtrysk na 6 cylindrze był padnięty i miał korektę +3 a i tak żadnych wibracji nie było.

Ponad to zakres regulacji poprzez komputer jest tak jak napisałeś ale to może być na każdym wtrysku regulowane a różne wtryski różnie mogą kompensować wibracje.