Skocz do zawartości

Nowa dwumasa czy regeneracja starej?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.Przerzucałem Forum na ten temat ale nie znalazłem odpowiedzi.Otóż w mojej E39 520i 1999 od pewnego czasu odczuwam dwumasę.Tragedii nie ma ale zaczyna mnie ona wkurzać.Zaczynam odczuwać drżenie samochodu (nieznaczne) na luzie, szarpania przy zmianie biegów.Sprzęgło było wymieniane (niby) przez BRJ w Lublinie a Panowie (pożal się Boże nie polecam ich) nie sprawdzili stanu dwumasy tylko po mojej uwadze,że po wymianie nic się nie zmieniło powiedzieli,że to może dwumasa.Piszę,że niby wymienione bo dopiero okaże się po wyjęciu skrzyni.Na Allegro widziałem zakłady regenerujące dwumasy. :?:
Opublikowano
Jedz do kogos z doswiadczeniem. Niech posprawdza poduszki silnika, poprawnosc montazu ukladu wydechowego itp rzeczy. W m52 dwumas mozna wymienic na jednomas (wtedy inne jest tez sprzeglo i rozrusznik). Ja popytalbym o ceny regeneracji w kilku takich warsztatach, porownal je do teco co jest dostepne w IC jak i do uzywek na alledrogo. W benzyniakach dwumas nie dostaje tak po tylku jak w dieslu. Mysle ze mozna sie pokusic o uzywke i jest szansa kupic cos w dobrym stanie. Jesli bedziesz myslal o uzywce to pogadaj z Marcinem z forum bmw5er.pl ma duzo czesci, daje dobre ceny i wszyscy go chwala ze jest uczciwy. Jesli dwumas nie jest zardzewialy w srodku, to mozna w rekach sprawdzic z grubsza jego stan.
Opublikowano

Też zgłębiam aktualnie ten temat, na yt jest kilka filmików, gdzie ludzie pokazują jak regenerowany dwumas padł...

Radzikowski np. nie podejmuje się regeneracji dwumasu "z powodu braku plastikowych elementów tłumiących uginanie sprężyn. Bez wymiany tych elementów naprawa nie ma sensu."

Ci co regenerują dwumasy, albo mają dostęp do tych części albo ich nie wymieniają - niewątpliwie regeneracją powinien się zająć fachowiec.

Na allegro można ryzykować zakup używki - kwestia ile ma już przejechane dane koło i jak uczciwy jest sprzedawca...no i na ile miało by Ci posłużyć auto jeszcze.

W Warszawie wymiana sprzęgła z dwumasem to 400zł (robocizna) czy warto ryzykować kupując używkę musisz przeliczyć sam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
ja osobiście wymieniłbym na nowy ale nie każdy mnie poprze. kumpel regenerował dwumase i jeździł 3 lata dopóki autka nie sprzedał. zdania są podzielone
Opublikowano

Ja u siebie ostatnio wymieniałem sprzęgło - zaczynało klękac oraz dwumase przy okazji ,a to z tego powodu żeby nie bawic się z ponowną robotą (kosztami) i wymianą sprzęgła.Wymieniłem wszystko za jednym zamachem.Fakt trochę mnie to kosztowało ale teraz mam spokój.

W razie czego mam starą dwumase (280 tyś.km) i mogę odsprzedac.Mogę zrobic fotki i przesłac.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.