Skocz do zawartości

Pytanie o wersje OBC + panel klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jako nowy na forum.

Przede wszystkim nie krzyczcie jeśli już było - od dłuższego czasu przekopuję fora BMW, jako że kupuję e39 w najbliższym czasie, ale mogłem czegoś nie znaleźć.

Nie miałem wcześniej styczności z tym samochodem, w związku z czym zbieram informacje. Zainteresowała mnie sprawa OBC, która jak widzę nigdzie nie jest jasno i klarownie wytłumaczona. Wiem już, że są wersje zegarów z uboższym OBC (rysunek auta) i dużym wyświetlaczem z bogatszym OBC. Widzę też, że są wersje z kolorowym wyświetlaczem nawigacji, albo z radiem z dużym i małym wyświetlaczem tekstowym. Moje pytania są następujące:

1. Jakie konkretnie funkcje są dostępne w "małym" OBC?

2. Czy mając małe OBC + duży wyświetlacz w radiu zyskuję coś dodatkowego? Co ten wyświetlacz radia tak naprawdę pokazuje?

3. Samochód, który być może kupię, ma zegary z rysunkiem samochodu i duży wyświetlacz radia. Widziałem w kilku tematach, że jest możliwość wymiany zegarów na te lepsze, ale gdybym to zrobił, to co bym tak naprawdę zyskał?

Moje wątpliwości i dociekania biorą się stąd, że obecnie jeżdżę samochodem, który w komputerze ma funkcje, bez których trudno mi sobie wyobrazić obecnie życie ;) Mianowicie są to: spalanie chwilowe, spalanie średnie oraz zasięg. Pomijam już takie rzeczy, jak ilość spalonego paliwa od ostatniego kasowania czy średnia prędkość - też fajne, ale już nie takie niezbędne. W każdym razie ciekawi mnie, co będę miał dostępne w e39 i co ewentualnie można dołożyć.

Druga sprawa, to czy istnieją różne wersje panelu klimatyzacji (automatycznej dwustrefowej)? Jeśli tak, to czym się różnią?

Wiem, że pewnie to wszystko jest gdzieś omówione na forum, ale nie udało mi się znaleźć żadnej skondensowanej i pełnej informacji. Bardzo Was proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

1. Jakie konkretnie funkcje są dostępne w "małym" OBC?

Mam takie OBC + radio MID z szerokim wyświetlaczem. Co do funkcji to masz :

- średnie spalanie

- średnią prędkość

- zasięg na noPB

- temperaturę na zewnątrz

Te funkcje nie wyświetlają się na radiu. Tylko w liczniku.

Dodatkowo na "rysunku auta" masz informację o spalonych żarówkach, otwartych drzwiach oraz o kończącym się płynie do spryskiwacza.

//

Co do panelu klimatyzacji to różnice masz między autami przed liftem i po.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

W takim razie zastanawiam się, po co jest to radio z MID? Mając małe OBC i tak nic tam się nie wyświetla? (poza komunikatami radia oczywiście).

Próbuję jakoś to sobie poukładać. Według instrukcji, ten duży wyświetlacz w zegarach to jest "wyświetlacz check control", czyli jakby spełniał tylko rolę tego, co w uboższych zegarach robi rysunek auta, tylko że w wersji tekstowej. Z tego by wynikało, że komunikaty komputera takie jak te spalania czy zasięg i tak powinny się pojawiać na wyświetlaczu MID radia. A wydaje mi się, że widziałem zdjęcia tych lepszych zegarów, wyświetlające np. spalanie, ale widziałem też to samo na wyświetlaczu radia. Przyznam, że trochę to skomplikowane ;)

Dążę do tego, czy mając kombinację: uboższe zegary plus radio z MID, warto jest bawić się w zmianę zegarów na bogatsze. Czytałem że to możliwe, ale z drugiej strony konkretnej instrukcji nie znalazłem.

Opublikowano
Tak dokładnie kolego. Ikonka jest zamieniana na tekst (mam długi wyświetlacz), wydaje się lepszym bo jak na przykład spali się żarówka z przodu to na małym pokaże Ci tylko która strona, na długim masz napisane czy mijania czy pozycja itd. Na długim masz m.in. spalone żarówki, płyn do spryskiwaczy, wyświetla napisy z radia, numer piosenki (płyta CD), brak któregoś płynu (spryski, olej itd.), otwarte drzwi, bagażnik, przejście w tryb awaryjny skrzyni, grzanie świec (w dieslu) itd. Miałem mały w e46, a teraz w e39 jest długi i jest dużo lepszy przynajmniej dla mnie.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sorry ale do konca nie zrozumialem wiec odnawiam pytanie:

Czy jesli zmienie licznik na ten z dlugim wyswietlaczem beda dzialaly wszystkie funkcje?? obecnie mam male OBC i male radio (czyli to gdzie jest tylko radio)

dzieki za odpowiedz

...jesli bedziesz ja kochal ona to odwzajemni. BMW ta jedyna.
Opublikowano
Sorry ale do konca nie zrozumialem wiec odnawiam pytanie:

Czy jesli zmienie licznik na ten z dlugim wyswietlaczem beda dzialaly wszystkie funkcje?? obecnie mam male OBC i male radio (czyli to gdzie jest tylko radio)

dzieki za odpowiedz

Nie, z małego OBC (bez odpowiednich przeróbek w instalacji itp) nie zrobisz "dużego" OBC :P

Na MID z szerokim wyświetlaczem i małym OBC też nic się nie będzie wyświetlało. U siebie wstawiłem MID, mam mały BC, i nic na MID się nie wyświetla. Opcje BC pojawiają się tylko pod zegarami i na wyświetlaczu graficznym.

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

Opublikowano
dzieki wszystko jasne a jesli ktos moglby odpowiedziec na pytanie poza tematem czego bede potrzebowal jesli chcialbyw wstawic tempomat??
Opublikowano
dzieki wielkie :) ale ze mnie len sam nie znalazlem :P