Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam nawigacje mk2 monochorm w mojej e46 lecz od jakiegoś czasu mam problem z tą instalacją. Mianowicie co jakiś czas nie wyświetla mi na ekranie napisów stacji itp.na dodatek przy zakupie auta nie było magazynka do zmieniarki,który kupiłem i po jakimś czasie zmieniarka nie chce wciągać płyt z magazynka i nici z słuchania płyt. Zdecydowałem się zmienić radio na nieoryginalne lecz powstał problem z dokupieniem przejściówki na iso. Większość ma dużą kostkę typu http://allegro.pl/zestaw-ramka-zlacze-do-bmw-3-e-46-f-vat-i2053658171.html lecz ja mam taką małą niebieską jak na foto z aukcji http://allegro.pl/bmw-nawigacja-radio-e46-e-46-i2050830435.html nie wiem skąd wziąć schemat takiej kostki lub taka przejściówke? oraz nie mam kabla antenowego do fm
Opublikowano

Cały moduł radia jest w bagażniku i tam możesz podłączyć tą dużą przejściówkę z ISO. to co masz w z przodu to tylko taki panel kontrolny do radia. Tak więc jeżeli chcesz zmienić na radio nieoryginalne, najlepszym sposobem będzie kupienie tej przejściówki z pierwszego linku. Następnie przerobienie jej tak aby kable sięgały z bagażnika na miejsce radia. No i chyba też trzeba przeciągnąć jakoś nowy kabel do anteny, choć akurat w tym nie bardzo się orientuję. Jeżeli rozbierzesz boczek w bagażniku tam gdzie jest zmieniarka i czytnik navi będziesz wiedział o co chodzi. Tam zobaczysz moduł radia do którego doprowadzone są kable z tą dużą końcówką.

http://pabian.cal24.pl/bmw/2.jpg

Moduł radia to jest ta blaszana skrzyneczka pod napędem Navi.

Opublikowano

o cholera no to gruba robota :) a mam pytanie czy do tej kostki małej przy radiu dołączył kostkę iso a wzorował sie kolorami na tej kostce z bagażnika jest taka możliwość?

ma moze ktoś schemat tej kostki abym wiedział gdzie jest + na wzmacniacz anteny itp

Opublikowano
temat zakończony.instalacja zrobiona nowa czyli rozcięta przejściówka i lutowanie 4x kabel do głośników,3 kable zasilające (+ - oraz impuls do wzmacniacza antenowego) i kabel od anteny FM.Wszystko przeciągnięte lewą stroną auta pod plastikami progu.
Opublikowano
I jak to działa? głośniki też nowe dałeś czy fabryczne? Chodzi mi głównie o to jak działają te fabryczne głośniki na nieoryginalnym radio. Aha i jakie radio dałeś?
Opublikowano
wszystko działa na 100%,głośniki zostawiłem oryginalne tylko radio kupiłem SONY MEX BT5000 i gra to o niebo lepiej niż na zwykłym radiu z bmw,głośniki oryginalne grają nieźle ale ktoś jak ma $ może pomyśleć nad lepszymi
  • 4 lata później...
Opublikowano
3 kable zasilające (+ - oraz impuls do wzmacniacza antenowego) i kabel od anteny FM , plus i minus mam, kabel od anteny puściłem od wzmacniacza z bagażnika przez przejściówkę, tylko o co chodzi z tym impulsem do wzmaczniacza antenowego? to chyba ważne bo nie działa mi dobrze zwykłe radio w sensie antena, ledwo łapie stacje, ktoś pomoże?