Skocz do zawartości

UKŁAD CHŁODZENIA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie odnośnie poziomu płynu w zbiorniczku przy 92 stopniach czyli na środku wskaznika temp. Na zimnym ma być na kresce a na rozgrzanym gdzie ma być ? i ile ma być nad kreska? około
Opublikowano
  • Autor
a to dzieki bo kupilem korek w serwisie bmw orginal i mam plyn na samej gorze pod korkiem a węże są takie miekie trochu maja cisnienia a na starym sa twarde i mam poziom tak jak ty kolego czemu zmienilem korek? bo chcialem sprawdzic czy bedzie tak samo jak na starym no i jest chyba zle ps. nowy korek wkrecilem na zimnym oczywiscie
Opublikowano
a to dzieki bo kupilem korek w serwisie bmw orginal i mam plyn na samej gorze pod korkiem a węże są takie miekie trochu maja cisnienia a na starym sa twarde i mam poziom tak jak ty kolego czemu zmienilem korek? bo chcialem sprawdzic czy bedzie tak samo jak na starym no i jest chyba zle ps. nowy korek wkrecilem na zimnym oczywiscie

A czemu zmieniłeś korek?

często ludzie w BMW myślą, że mają za duże ciśnienie.

Napompuj sobie oponę rowerową do 2 atmosfer uciśnij ją i tak właśnie ma być wąż w aucie. Ma sie leciutko ugiąć. Nie powinien się uginać do połowy. Tylko troche i to wszystko.

Opublikowano
  • Autor
No jak tak miałem i bale się ze jest trochu za mocno napompowane ale założyłem stary i wróciło wszystko do normy czyli węże twarde i płyn po wyżej kreski około 2,5 cm
Opublikowano

szczerze mówiąc ja po wymianie chłodnicy spać nie mogłem bo miałem wrażenie że ciśnienie w układzie mam za wysokie. Teraz już wiem że tak ma być i śpię spokojnie. :mrgreen:

A im więcej człowiek czyta tematów o układzie chłodzenia w E39 tym ma większy mętlik w głowie :mrgreen:

Opublikowano

Wszystko macie w porządku :)

A kiedy jest nie dobrze? Wtedy gdy węże nie są twarde jak teraz tylko jak kamień i są takie nabrzmiałe że mają 1/4 większą średnicę i zaczynają sączyć wadę na połączeniach bo opaski nie wytrzymują takiego naporu. Wtedy trzeba się martwić i zakupić nowy ORYGINALNY korek nie podróby. Bo podróby już od nowości są prawie zawsze uszkodzone :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podróby pasują do podrabianych chłodnic.

Jakość jednego i drugiego jest podobna

Najgorsze są toprany < dwa kolejno wywaliłem>

Kupiłem febi i był dobry.

Na oryginał nie miałem czasu bo auto było potrzebne.

Swoją drogą zastanawiam się czasem ile osób musiało robić silnik przez ten korek?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
no to ja kupilem orginal do du .. w serwisie bmw az sie wierzyc nie chce i jade jutro panu zwrócić ten oto koreczek ps. 67 zl droga nie chodzi

Edytowane przez bugi81

Opublikowano
ja sotatnio zwróciłem ładowarke z tesco za 15 zł powiedziałem koniec ze tanie to nie znaczy ze mam wyrzucic do kosza tu 10 tu 15 tu 20 itp itd i sie nazbiera skonczyło sie !nie ze mną takie numery :nienie: