Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też jest olej w dolocie,dziś ściągałem rurę doprowadzającą powietrze.

Wymiana odmy nic nie da bo wymieniałem odmę razem z odpowietrzeniem 2 tygodnie temu.

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Z tego co się dowiedziałem to musiałeś coś źle zrobić bo to jedyna możliwość dostania się oleju do dolotu! Wymieniłeś sam separator czy całą odmę, jaki masz przebieg???
Opublikowano
To co Twoim zdaniem jest przyczyną pojawiania się oleju u Ciebie? A jesteś pewien że olej dostaje się tam przez odmę może turbo popuszcza?
Opublikowano

Jaka przyczyna nie mam pojęcia,ale mogę być w błędzie ze to nie jest wina odmy.

Bo po wymianie całej odmy nie czyściłem dolotu,teraz wyczyszczę dolot i sprawdzę za jakiś czas.

Ale fakt tego oleju jest bardzo mało śladowe ilości więc może to wina odmy.

Ale mam dobrego mechanika jak będę u niego to przy okazji zapytam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja bym na Twoim miejscu kupil sam wkald ten parciany ktroy przyjmuje ten olej ,ja ostanio wymineilem cala odme to bylo w wakcje ,ale juz zamowilem ten sam wkald i bede go zakladal w najbliszym czasie :cool2:

decyzja nalezy do Ciebie

jaki parciany, w nowszysch silnikach wkład separatora oleju jest cały plastikowy, parciane były w autach z początku lat 2000

no wlasnie jest caly z plastiku i co on daje?

jak on chwyta olej?on go przepuszcza dalej

jedynie parciany zatrzymuje ale trzeba go czesto wymieniac ,kiedys czytalem ze koledze Hipo zamrzl wlasnie ten stary i silnik rozwalilo przez to!

wedlug mnie specjalnie zrobili nowy plastikowy poniewaz jest bezobslugowy nic z nim sie nie moze stac !jedynie moze cos z membrana i uszcelkami ,a ten wlad plastkiowy jest wieczny

Opublikowano
a czy ten separator oleju nie działa na zasadzie wirówki? Powietrze leci jakimś kanałem do okoła wkładu separatora i olej odkłada się na ściankach, powietrze leci dalej

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Po wymianie separatora oleju w odmie i przejechaniu 300km na razie sucho!!!

Zobaczymy co będzie dalej, po wymianie wyczyściłem wszystkie węże intercooler, egr, przepustnicę.

Będę meldował co dalej...

Opublikowano
Po wymianie separatora oleju w odmie i przejechaniu 300km na razie sucho!!!

Zobaczymy co będzie dalej, po wymianie wyczyściłem wszystkie węże intercooler, egr, przepustnicę.

Będę meldował co dalej...

Założyłeś nowy ten parciany czy nowy plastikowy?

Opublikowano
Witam przymierzam sie do wymiany odmy. I moje pytanie jest czy jest sens wymiany separatora jesli jest nowego typu. Z tego co sie orientuje to wystarczy wyczyscic! Dzieki!
Opublikowano
Założony jest nowy plastikowy, nie zastanawiałem się nad tym czy można go wyczyścić czy nie po prostu go wymieniłem. Znajomy z aso sam sugerował mi taką wymianę co 40-60 tyś km i nie ważne że jest plastikowy. Moja rada jak nie wymienialiście a macie już na nim przejechane więcej niż napisałem to wymięcie bo szkoda zawalić to wszystko olejem.
Opublikowano
Ja zmienilem w zeszłym tygodniu tylko tą gumke uszczelniajacą, i już nie kapie, a wogole to nie znam silnika diesla z turbospreżarka, żeby olej nie stał w dopływie powietrza turbospreżarki nawet te paroletnie. A to spowalnianie turbiny przez olej- a to dobre :D
Londyn
Opublikowano
Ja zmienilem w zeszłym tygodniu tylko tą gumke uszczelniajacą, i już nie kapie, a wogole to nie znam silnika diesla z turbospreżarka, żeby olej nie stał w dopływie powietrza turbospreżarki nawet te paroletnie. A to spowalnianie turbiny przez olej- a to dobre :D

niewielkie ilosci oleju mogą być w rurze wychodzącej z turbo do intercoolera ale nie na wejściu do turbosprezarki.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Ja w swoim 320d zauważyłem że rurka wychodząca z silnika do rury wlotu powietrza jest trochę ubrudzona olejem. Ponieważ mam silnik N47 to nie ma tam filtru odmy jest tylko takie coś:

http://img29.imageshack.us/img29/3340/bmwn4737b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

macie jakiś pomysł jak ograniczyć wydmuchiwanie oleju z tego typu odmy? może zastosować jakiś OIL Catcher? Bo wydaje mi się, że ten olej z odmy nie wpływa pozytywnie na turbo...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, zlokalizowalem ten wyciek jest on z tego przewodu z filtra powietrza do turbo, a dokladnie przy samym turbo na laczeniu. Odme wymienilem i dalej to samo!!!

czy moze ktos ma jakis pomysl co sie dzieje???

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

A mi a Aso BMW powiedzieli że odmy w silnikach N47 się nie wymienia , jedynie jeżeli ustąpi uszkodzeniu wtedy , ale koszt nie jest wesoły bo 1500zł.

W samochodzie mojej żony 320d N47 była w aso na wymianę oleju i zobaczyli że przecieka przewód od odmy i facet powiedział że sama odma kosztuje 1500zł + plus koszt wymiany .Więc jak to naprawdę jest

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Logicznie myśląc parciany filterek dodatkowo czyści olej a plastikowy co robi, nic :)wszystkim kolegom polecam przy wymianie oleju,wymianę z oryginalnego(plastiku o kosmicznym wyglądzie który nic nie wnosi )na parciany dodatkowo czyszczący olej.Nie muszę pisać jak ważna jest jakość(czystość) oleju w silniku.Jeszcze jedno parciany filterek dedykowany jest BMW FILTR ODMY SEPARATOR OLEJU BMW E46 E39 E38 X5 NOWA ORYGINALNA!!!

Przedmiotem aukcji jest filtr odmy, separator oleju wraz z uszczelkami stosowany w BMW E46 E39 E38 oraz X5:

BMW 3 E46 330D 330XD, w silniku M57 (184 KM)

BMW 5 E39 525D 530D, w silniku M57 (163 KM, 184 KM, 193 KM)

BMW 7 E38 730D, w silniku M57 (184 KM)

BMW X5 E53 3.0 DIESEL

Dlaczego więc nie dedykują go do naszych maszynek?

Opublikowano
Założony jest nowy plastikowy, nie zastanawiałem się nad tym czy można go wyczyścić czy nie po prostu go wymieniłem. Znajomy z aso sam sugerował mi taką wymianę co 40-60 tyś km i nie ważne że jest plastikowy. Moja rada jak nie wymienialiście a macie już na nim przejechane więcej niż napisałem to wymięcie bo szkoda zawalić to wszystko olejem.

Witam.

Strata kasy: rozebrałem to plastikowe ustrojstwo na części pierwsze jest pusty w środku .Trudno kawałek plastiku nazwać filtrem?

Opublikowano

Witam.

Strata kasy: rozebrałem to plastikowe ustrojstwo na części pierwsze jest pusty w środku .Trudno kawałek plastiku nazwać filtrem?

Jak to wogule wygląda podeśle który kolega zdjęcie :?: :?: