Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać . Zatem WITAM :)

Mam problem z silnikiem m60b30 , zwykła krótsza wersja z 1993r przelot niby 123 000 ( ostatnie 11 000 pewne bo od 4 lat w rodzinie )

Do rzeczy , auto pali niesamowite ilosci paliwa . Tankuję zawsze jak się zapali rezerwa i dziś z rana zatankowałem za 50 zł (Około 9l) i po mieście zrobiłem 38km - delikatnie bez pałowania

Wieczorem zatankowałem ponownie za 50 zł i w trasie na tempomacie 100km/h zrobiłem 53km i znów rezerwa.

W ostatnim czasie wymieniany termostat , przepływka .

Gdzie dalej szukać przyczyny bo około 18l w trasie i ponad 20l w mieście to trochę przesada przy emeryckiej jeżdzie.

Silnik ładnie równo chodzi na zimnym , przez ostatni tydzień stała z odpietym akumulatorem ( wczesniej tez byly takie spalania). Rekordem jaki spaliła to 10l na 11km :(

Dodam ze skrzynia automatyczna 5hp18.

Edytowane przez OL3K2
Opublikowano
Hej, na mój gust to sonda wariuje, a nawet przerwanie połączenia z sondą. Podstawa to podpięcie pod kompa, w M60 już dużo komputer pokaże. Silnik M60B30 jest bardzo oszczędny, będziesz się cieszył dużo niższym spalaniem.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

W miarę możliwości sprawdzę ją pod kompem . Niestety w okolicy mam tylko jednego szpeca od Bawarek i nie wiem jakiego ma kompa nawet ale to się okażę . O ile się nie mylę to mam 2 sondy , jaki może być orientacyjny koszt nowych/używanych ?

Jakieś inne sugestie odnośnie spalania ?

Auto ogólnie jest na sprzedaż :

viewtopic.php?f=5&t=174443&p=1256957#p1256957

Opublikowano
Sondy masz dwie, to prawda. Spalanie w tym silniku sprawnym to trasa poniżej 10, miasto poniżej 15.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
OK dzięki za pomoc , w tygodniu postaram sie zneutralizować usterkę. Napiszę co pokazał komputer i co było winne za spalanie. Temat przyda się dla innych bo o tym silniku nie znalazłem żadnych informacji w googlach .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A sprawdzales czy nie masz wyciekow paliwa gdzieś po drodze? 20l w mieście to gruba przesada, ja mam co prawda manual ale spalanie jest podobne do wartości jakie podał ttrol. Gdybys miał trudności z kompem to podjędz do mnie, podepniemy i zobaczymy co się dzieje, ale na pewno sprawdzil bym czy paliwo nie ucieka.

pzdr

yaz

Opublikowano
Paliwo nie ucieka , ostatnio koledze w e36 uciekalo paliwo i mial podobne spalanie , co najdziwniejsze uciekalo mu tylko niekiedy :) Ale u mnie nie , nie ucieka , sprawdzałem juz kilka razy ;]