Skocz do zawartości

DRGANIA KIEROWNICY BMW 530d E60 masakra...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poruszałem już ten temat wcześniej otóż już dwa razy wymieniałem tarcze razem z klockami najpierw na ATE + klocki poczatkowo ok po miesiacu bicie na kierownicy przy hamowaniu za 160 180 140 itd nastepnie wymiana na ATE Power Disc + klocki koszt 1230zł. 3 tygodnie ok. i nagle mini wibracje i coraz wieksze i wieksze i teraz przy hamowaniu za 160 200 itd. rzuca przodem mocne wibracje bicie straszne. Generalnie lubie szybko jeździć i ostatnio te super power discy nawet zaczęły dymić. Czy są jakieś dobre tarcze do tego auta ? Oryginalne mialem na X5 tez biły.

p.s. Co sądzicie o tych http://allegro.pl/zimmermann-sport-tarcze-klocki-bmw-e60-e61-e63-e64-i2012683451.html ?

p.s.2 Czy wiecie że... klocki do E92 M3 robi Textar ?

Opublikowano
Sprawdź elementy zawieszenia konkretnie, wyważ opony, sprawdź felgi, przetestuj inny komplet kół jak masz.
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam

Poruszałem już ten temat wcześniej otóż już dwa razy wymieniałem tarcze razem z klockami najpierw na ATE + klocki poczatkowo ok po miesiacu bicie na kierownicy przy hamowaniu za 160 180 140 itd nastepnie wymiana na ATE Power Disc + klocki koszt 1230zł. 3 tygodnie ok. i nagle mini wibracje i coraz wieksze i wieksze i teraz przy hamowaniu za 160 200 itd. rzuca przodem mocne wibracje bicie straszne. Generalnie lubie szybko jeździć i ostatnio te super power discy nawet zaczęły dymić. Czy są jakieś dobre tarcze do tego auta ? Oryginalne mialem na X5 tez biły.

p.s. Co sądzicie o tych http://allegro.pl/zimmermann-sport-tarcze-klocki-bmw-e60-e61-e63-e64-i2012683451.html ?

p.s.2 Czy wiecie że... klocki do E92 M3 robi Textar ?

ad.1 ori będą najlepsze pomimo tego co miałes w x5

ad.2 co w tym dziwnego? a czy wiesz ze jak Bmw zamówi u jakiegokolwiek producenta renomowanego towar który ma spełniac ich wymagania to tak będzie kwestia ceny i renomy producenta auta natomiast Textar na aftermarket to juz inna para kaloszy

Opublikowano

Może moczysz tarcze wodą jak są rozgrzane ?

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
  • Autor
Sprawdź elementy zawieszenia konkretnie, wyważ opony, sprawdź felgi, przetestuj inny komplet kół jak masz.

Wszystkie te rzeczy były sprawdzane zreszta to jest wina tarcz po jesli zkladam nowe i jakis czas jest dobrze i dopiero po jakims czasie zaczynaja sie drgania no to tarcze. Tylko pytanie czy jakieś elemanty ukladu hamulcowego moga te tarcze psuc ? p.s. jak jest bardzo mokro to raczej nie rozpedzam sie do takich predkosci jak na suchym wiec nie dostaja wody kiedy sa rozgrzane.

Opublikowano
Mało kto to sprawdza ale gość u którego serwisuje w pierwszej kolejności sprawdził jakieś prowadnice od zacisków/tłoczków hamulcowych. Nie wiem o co biegało (nie znam się aż tak dokładnie na budowie samochodów) ale ponoć on sprawdza to w BMW za każdym razem jak jest kłopot z krzywymi tarczami. Dość często (ponoć) bywa tak że jedna z prowadnic zaciera się i powoduje iż koła nierówno hamują. Po pewnym czasie efekt jest prosty do przewidzenia. Zrób jeszcze taki test - rozpędź się i delikatnie hamuj - powinieneś wyczuć jakby samochód hamował nieco "pulsacyjnie" "na raty" "skokami" nie wiem jak to jeszcze określić. Natomiast samo przeglądnięcie prowadnic i zacisków nie zaszkodzi.
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Ja mam to samo wymieniłem tarcze na nowe i po przejechaniu 3tyś km zaczęło się bicie przy prędkościach 120-140.Aktualnie tarcze poszły do reklamacji.Z zawieszeniem wszystko ok.
Opublikowano
Witam. Ja również mam problem z biciem przy chamowaniu. Zastanawiam się nad tarczami i klockami zimmerman'a. Co o nich myślicie? przy 140 bije tak że ciężko opanować bolid.
Opublikowano
Oprócz tarcz przede wszystkim dokładnie sprawdźcie koła... ;) Wyważcie, sprawdźcie czy alu nie są wykrzywione i czy opony są całe. Najlepiej załóżcie drugi komplet kół i sprawdźcie jak się wtedy auto będzie zachowywało ;)
BMW E60 530D SEDAN 2003r
Opublikowano
  • Autor
Mało kto to sprawdza ale gość u którego serwisuje w pierwszej kolejności sprawdził jakieś prowadnice od zacisków/tłoczków hamulcowych. Nie wiem o co biegało (nie znam się aż tak dokładnie na budowie samochodów) ale ponoć on sprawdza to w BMW za każdym razem jak jest kłopot z krzywymi tarczami. Dość często (ponoć) bywa tak że jedna z prowadnic zaciera się i powoduje iż koła nierówno hamują. Po pewnym czasie efekt jest prosty do przewidzenia. Zrób jeszcze taki test - rozpędź się i delikatnie hamuj - powinieneś wyczuć jakby samochód hamował nieco "pulsacyjnie" "na raty" "skokami" nie wiem jak to jeszcze określić. Natomiast samo przeglądnięcie prowadnic i zacisków nie zaszkodzi.

wrzucam tu link z budową ukladu hamulcowego przedniego. Pamietasz moze o ktore proawdnice chodzi ? przelij w odpowiedzi link pls.

pozdro.

p.s. NA LOGIKE: Jeśli wymieniamy tarcze na nowe i jest na poczatku ok,po jakims czasie wystepuja drgania, wiec wymieniamy na nowe i po jakims czasie wystepuja drgania wiec na logike cos musi te tarcze psuc. Kola proste sprawdzane na 17" i na letnich 19" zreszta to nie jest takie bicie z kol tylko tu miota calym przodem i strasznie szaripe kierownica a pozatym jak wcisniesz hamulec do dechy to auto wyhamouje ale drgan jakby nie czuc juz wiec moze to jest jakis luz a przy pelnym hamowniu tak sciska ze nie ma luzu ?

Opublikowano
Witam dziś dzwonili ze sklepu odnośnie tarcz które były reklamowane i twierdzą ze są okej.
Opublikowano

w poprzedniej E39 borykałem się z biciem kierownicy przy hamowaniu i dopiero kiedy przy wymianie tarcz wymieniłem także piasty problem minął.

nieznaczne bicie może mieć swoje źródło już w łożyskach piast

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
mialem podobnie do wymiany drazka zbieznosci- rozbieznosc 2 cm :shock:
Opublikowano
27€ za koncowke drazka, ustawienie zbieznosci 65€ i jet ok :cool2: