Skocz do zawartości

[E34] Drobne problemy z gazem, proszę o Wasza pomoc i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

1. Mam problem z gazem BMW E34 m20b20 , gaz II generacji BRC. Problem polega na tym , że na wolnych obrotach auto gaśnie. Tzn dojeżdżając np

do skrzyżowania na biegu jałowym obroty spadają i silnik gaśnie. Właśnie wróciłem od gazownika i problem leży w reduktorze gazu. Prawdopodobnie

membrana jest na wykończeniu i niestety będę musiał wymienić cały reduktor (nie wspomnę o tym, że w środku zebrało się dużo syfu ze względu na okres

użytkowania - gaz od 2002roku) Chciałem kupić nowy, problem w tym że nigdzie nie mogę go znaleźć :/ W związku z tym zwracam się z pytaniem do

Was czy istnieje wgl możliwość kupna nowego reduktora ?

2. Facet powiedział mi również , że gaz reguluje się na reduktorze małą śrubką.. Natomiast od znajomego słyszałem że również na wężu, choć jak to

stwierdził gazownik nie ma takiej potrzeby gdyż on samoczynnie się ustawia.. czy to prawda?

3. Chciałbym jeszcze troche pojeździć moim autkiem, co powinienem wiedzieć na temat tej oto instalacji i jej użytkowaniu ?

Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedź!

Pozdrawiam

Opublikowano

A na benzynie też gaśnie?Jeśli tak to wyczyść silnik krokowy.Jak nie to reduktor (a krokowca i tak wyczyść :) )

Sam raczej nie reguluj bo do tego potrzebny jest komp.Chyba że chwilowo,a docelowo na kompie.

Nie wiem czy jesteś "manualny",ale jeśli tak,to spróbuj zakupić zestaw naprawczy swojego reduktora,kosztuje ok 80-120zł, i pobawić się w wymianę membrany,uszczelek,oringów i wyczyszczenie całego ustrojstwa.Potrzebny papier,ołówek do notowania lub aparat do zdjęć,denaturat do mycia,metalowe/drewniane lub plastikowe "ostrza" do czyszczenia,szczoteczka mosiężna i wolna sobota,no ze trzy-cztery godziny.W reduktorze syf znajdziesz akuratny :twisted: Przy odrobinie staranności i uwagi taki "przeszczep" musi się udać.Potem jedź do regulacji systemu i voila :D