Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem wiem, jest trochę postów dotyczących tylnej szyby/wycieraczki/spryskiwacza...

U mnie jednak jeśli chodzi o grzanie tylnej szyby sprawa jest dość nietypowa. Grzeje tylko 1/3 ścieżki poziomej i kawałek od ścieżki pionowej! Reszta cisza :( Zaznaczyłem czerwona kreska na poglądowym zdjęciu która ściezki grzeją. Czy możliwe że wszystkie pozostałe ścieżki mam przepalone??

Ostatnio walczyłem z niedziałającą wycieraczka i spryskiwaczem (nie wiem czy grzanie szyby wtedy działało tak jak teraz czy nie działało wcale) - wycieraczka i spryskiwacz już działa, ale ta szyba mnie trochę denerwuje - nie używa się tego często, ale nie lubię jak mam niesprawne coś w samochodzie...

Dodam że czasem jak włączę ogrzewanie tylnej szyby to mam zakłócenia w radio, a czasem nie... ale to już gdzieś wyczytałem że warto przeczyścić styki znajdujące się gdzieś koło trójkąta w boczku w bagażniku.

http://img848.imageshack.us/img848/8035/2006112971.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano
trzeba przeczyścić styki znajdujące się w trójkącie w boczku w bagażniku. i to jest cały ajwaj miałem to samo tylko uważaj na spinki jak do tej pory grzeje mi cała i jest dobrze ale czemu ci zakłóca radio to nie wiem ja tak nie miałem pozdrawiam MICHAŁ
file:///C:/Users/admin/Desktop/BMW.jpg
Opublikowano

Ja mam troche inny problem, tyle, ze w sedanie. Wszystkie kreski od ogrzewania dzialaja tyle, ze slabo. W innych autach , w ktorych obserwowalem grzanie tylnejszyby to bardzo szybko robila sie wrecz sucha a u mnie odmrozi tylko na paskach i dalej jest woda lub lod.... :mad2:

Jakies pomysly, tez styki??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Moglibyście pokazać o jaki trójkąt w boczku chodzi.....

Mi pomogło trochę odtłuszczenie linii grzewczych po wożeniu psa bagażniku, ale w dalszym ciągu nie grzeje cała szyba...

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano

Mi pomogło trochę odtłuszczenie linii grzewczych po wożeniu psa bagażniku, ale w dalszym ciągu nie grzeje cała szyba...

Odtłuszczenie czyli mycie np benzyną ekstrakcyjną?

U mnie też pies jeździ i szyba...nie trybi na 80% obszaru.

Opublikowano

Odtłuszczenie czyli mycie np benzyną ekstrakcyjną?

U mnie też pies jeździ i szyba...nie trybi na 80% obszaru.

Umyłem szybę jakimś detergentem na bazie alkoholu od środka ze 3 razy gdyż była zatłuszczona przez psa

(moim celem było wymycie szyby a nie odtłuszczenie linii grzewczych), dopiero po tym zabiegu, ku mojemu zdziwieniu zaczęło grzać ok 60% lini. Było to wczoraj, dziś spróbuje przetrzeć dokładnie denaturatem albo benzyną ekstr.

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
Z powodu słabo działającego ogrzewania tylnej szyby wymieniłem u siebie całą! Problem w touringu może się robić na uszczelce szyby - u mnie chyba podeszła woda i zamarzła, a poprzedni właściciel na mrozie otwierał samą szybę i pozamiatane - na styku szyby z uszczelką szlag trafił ścieżki. Wymieniłem na inną i było dużo lepiej, ale ostatnio widzę, że następna znowu słabo grzeje, jakiś koszmar! Spróbuję z tym odtłuszczeniem i sprawdzeniem styków.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Dodam że czasem jak włączę ogrzewanie tylnej szyby to mam zakłócenia w radio, a czasem nie... ale to już gdzieś wyczytałem że warto przeczyścić styki znajdujące się gdzieś koło trójkąta w boczku w bagażniku.

Co się tyczy zakłóceń radia w touringu po włączeniu ogrzewania tylnej szyby to załączam lekturę :

viewtopic.php?f=69&t=136472

viewtopic.php?f=15&t=145398

viewtopic.php?f=69&t=117402

Miłej lektury i powodzenia... :8)

Opublikowano

Dziś zauważyłem, że szyba nie grzeje bo się ścieżki przetarły na styku z uszczelką. Na pewno nie od mrozu bo zeszłej zimy działała.

No cóż przydatny gadżet w postaci otwieranej tylko szyby okazał sie kolejnym niewypałem BMW.

Opublikowano
Dziś zauważyłem, że szyba nie grzeje bo się ścieżki przetarły na styku z uszczelką. Na pewno nie od mrozu bo zeszłej zimy działała.

No cóż przydatny gadżet w postaci otwieranej tylko szyby okazał sie kolejnym niewypałem BMW.

W pełni się z tym zgadzam - tylna szyba w touringu to porażka.

Wg. mnie problemem jest to, że szyba mocowana jest do nadwozia tak jak cała klapa. Przy podnoszeniu klapy przenosimy siłę przez uszczelki na szybę, co oczywiście powoduje tarcie uszczelki o szybę. Jeśli na uszczelce jest brud, to polerujemy w ten sposób ścieżki na szybie, a brudu na tylnej klapie w kombi po prostu uniknąć się nie da :(

Następny feler to tylna wycieraczka i zacierające się w niej tuleje.

A najlepsze, że każdemu kto zobaczył tą otwieraną szybę strasznie się to rozwiązanie podoba :)

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Proponuje jako pierwsze odtłuścić dobrze szybę oczywiście bez przesady bo jak nie grzeje to jest uszkodzona folia ochronna na ścieżkach

czasem po prostu jak od wewnątrz są poprzecierane ścieżki to para i tłuszcz zamyka obwód i grzeje jak grzeje

jak widać gołym okiem gdzie jest przerwany obieg to zastosuj jakiś klej przewodzący i sobie porób co widać

co do zakłóceń hmm o ile dobrze kojarzę to w bmw tylne grzanie pełni role anteny od radia , a bliskość wzmacniacza powoduje owe zakłócenia

Opublikowano

Ciągle walczę z problemem.

Wtyki koło trójkąta przeczyszczone (rozumiem że chodzi o wtyki i przewody które wchodzą do wzmacniacza antenowego?).

Ścieżki poprawione preparatem do przepalonych ścieżek - u mnie 3 górne ścieżki maja przerwy z lewej strony (blisko łączenia z uszczelką ale nie dotykają jej) wyglądające jak fabryczne - z prawej strony ich nie ma - czy ktoś może to zweryfikować i potwierdzić że tak ma/nie ma być? Przerwy maja około 2mm długości i są na czarnym obszarze szyby - przy krawedzi.

Byłem u elektryka i jak usłyszał że grzeje tylko kawałek jednej ścieżki, to stwierdził że prąd dochodzi i nie da się już nic z tym zrobić - tylko wymiana szyby... :duh:

Opublikowano

wszystko sie da! tylko czy jest to warte świeczki

narobisz sie pokleisz tu i tam, a za kilka dni poleci gdzie indziej i dalej bedzie grzało jak grzeje

są rzeczy które sie robi i które niestety sie wymienia( co nie znaczy że nie można ich naprawić)