Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po ostatniej diagnostyce wyskoczył mi w mojej E60 520d błąd czujnika temperatury spalin Czy wiecie może koledzy gdzie ten czujnik sie znajduje i za co ewentualnie odpowiada? Dodam, że 2 lata temu miałem usuwany DPF a podejrzewam ze ten czujnik jest z nim jakos skorelowany. Dobrze mysle?

• 1 rok później...
Opublikowano
Ile kosztuje czujnik temperatury spalin ? i gdzie go kupie? mam taki błąd 4020 4020 Czujnik temperatury spalin przed filtrem cząstek stałych czyli który to czujnik ?
Opublikowano
Jeżeli jest to czujnik NOX - to koszt tego czujnika w ASO 1500 zł . Wymieniałem to u siebie miesiąc temu :) . Nie ma zamiennika albo ori albo alledrogo ( ale nie masz pewności jak długo pochodzi ). Można bez tego jezdzić auto palić będzie troszke więcej ( chodz nie musi być to regułą ) ,ale wzrasta prawdopodobieństwo uszkodzenia katalizatora ,a to już większy wydatek

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

Opublikowano
Przepraszam moj blad nie doczytalem :) . Ale przynajmniej na przyszlosc ma informacje ile taka przyjemnosc kosztuje w benzynce jakby chcial zmienic :) . Pozdrawiam klekoty

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

• 4 lata później...
Opublikowano

Moi drodzy prośba o pomoc w przygotowaniu błędy z Inpy. Dotyczy to Mojej Buni 525D 2006r. 177KM

Błąd brzmi "12 DME/SIĘ OKAY 1 Error Store 4020 61" udało mi się rozmkinić, że jest to błąd czujnika temperatury spalin...

Tylko który? Bo według poniższego schematu są 2 (-:

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NJ71-EUR-01-2005-E61-BMW-530d&diagId=18_0782

Na jakimś forum doczytałem, że błąd 61 dotyczy grzałki lambda - bank 2...

No i teraz pytanie/prośbę do Was.. jeśli to 2 bank to znaczy który to czujnik? A może jest tylko 1 (-:

Jakie są konsekwencje uszkodzonego tego czujnika? Większe spalanie? Większa emisja spalin.. etc

Prośba o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wejdziesz w silnik to będzie błąd z opisem :wink: błąd dotyczy czujnika temperatury przed dpf, czyli na dole schematu, do którego link podałeś. Przed wymianą wejdź w silnik i wklej tu zrzut błędu z opisem. Konsekwencją może być zatkany dpf, który nie będzie wypalał się do puki nie zniknie ten błąd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Do założyciela postu: nie kupuj żadnego czujnika, ponieważ w twoim przypadku do niczego jest nie potrzebny. Masz żle usunięty DPF. Jedż na poprawkę.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zapomniałem temat na koniec zamknąć...

a więc u mnie pomogła wymiana czujnika temperatury spalin - tego przy DPF..

koszty to ok 250+wymiana, problem zniknął..

DPF szczęśliwie ocalał i jest na miejscu..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobrze, że napisałeś, bo większość tematów niestety nie ma zakończenia :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 rok później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam jestem nowy ,ale z dyskusji zobaczyłem że u mnie jest podobny bład którego nie da się skasować ---- 4020

4620 exhaust temperature sensor vor particle filter, signal

P14A4 Abgastemper atur fühler Schaltkreis (Bank 1, vor Dieselpartikelfil ,czy do wymiany mam czujnik? Bardzo bym prosił o pomoc