Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam nie dogrzewa mi silnika.Jedynie podczas jazdy w korku osiagam pion. Termostat egr oraz normalny w pełni sprawny tj. normalny pełne otwarcie przy 91st. Po wpieciu kompa pokazuje zepsuty kociołek wentylatora przy webasto. Musze jeszcze sprobowac zasłonic tekturą chłodnice i zobaczyc. Czekam na madre podpowiedzi ;) Edytowane przez miglancq
Opublikowano
Na krótkich trasach też nie mam pionu. We wcześniejszych bmw też nie miałem.

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
to dziaduj dalej z tekturą i jeszcze sobie dołóż farelek z zapalniczki pod maske żeby silnik dogrzewał :mad2: Nie osiąga pionu znaczy termostaty do dupy albo odpowietrzenie źle zrobione. BMW trzyma pion jak jest wszystko sprawne bez względu czy trasa czy korek. Masz walnięty pewnie główny. Nie wstawiaj zamiennika bo nie podziała długo. Sprawdź oba termostaty główny i ten od EGR.
szukam
Opublikowano

Po przejechaniu okolo 4km, ew 5-7min mam pion, ktory utrzymuje sie caly czas. Wiec chyba tak powinno byc. :cool2:

A w ogole, to temperatura silnika po zgaszeniu utrzymuje sie jeszcze dosc dlugo i nie chlodzi sie tak szybko. Moze nie stoi w pionie, ale dlugo strasznie opada. Jest to czas 2-5h zanim bedzie zimny jak po nocy. To normalne?

Exx
Opublikowano

Czyli wszystko gitara. ;)

U mnie bardzo szybko sie nagrzewa i trzyma pion. Przy -5 grzal sie z 5km jazdy mieszanej. Wiec latem pewnie bedzie troszke mniej.

Exx
Opublikowano

Masz tutaj fragment tematu, na którym się wypowaidałem i krociutka definicje problemu z niedogrzewaniem silnika:

Re: 320d Niedogrzany silnik na trasie 320d 136KM.

Postprzez piot5rek » 23 Lis 2011 20:30

Witam.

Co do nagrzewania silnika to tez mialem z tym problem. Jak przyszly chlodniejsze dni to poprostu nie szlo go zagrzac no chyba ze cisnalbym ciagle do 3tys obrotow i ponad. Jak zagrzalem go do pionu to jadac pozniej np 120km/h to temperatura spadala... Oczywiscie mechanik zdiagnozowal termostat glowny. Ale oczywiscie wymienilem to na darmo bo uszkodzony byl termostat EGR. Jesli macie problem z niedogrzewaniem silnika i nie jestescie pewnie ktory termostat i chcecie wymienic dwa to najpierw wymiencie termostat EGR. Z tego co czytalem na forach to on pada czesciej niz termostat glowny.

Pozdrawiam.

przez moby85

Tak jak pisalem wczesniej: jak nie osiaga pionu to termostat glowny, jak temperatura rosnie i spada to EGR :cool2:

A co do zapowietrzenia, to jesli bylby uklad zapowietrzony to z czytej fizyki mozna sie domyslic ze samochod by sie przegrzewal.

Opublikowano
Termostat główny może wystarczy przeczyścić?? To chyba jest część mechaniczna (nie elektryczna).

Opublikowano
Termostat główny może wystarczy przeczyścić??

a niby z czego przeczyścić? chyba nie z glonów? :norty: :norty: :norty:

nie być taki do przodu...

nie wiem, może się coś zawiesza?? Rozkręce i zobacze jak to wygląda.

Opublikowano
widziałeś kiedyś termostat z bliska? tam nie ma nic do rozbierania - jest to jednorazowy, nierozbieralny element - jego uszkodzenie/zużycie polega na tym, że materiał termoczuły przestaje odpowiednio reagować na temperaturę.
Opublikowano
ok rozumiem, ale termostaty mam sprawne oba, jak pisałem wyżej. egr szczelny a głowny pełne otwarcie przy 91st. Może problem tkwić w webasto. Jaka ma zasade działania ? Czy kazda 320 d posiada webasto??
Opublikowano
ok rozumiem, ale termostaty mam sprawne oba, jak pisałem wyżej. egr szczelny a głowny pełne otwarcie przy 91st. Może problem tkwić w webasto. Jaka ma zasade działania ? Czy kazda 320 d posiada webasto??

A w jaki sposób sprawdziłeś że masz sprawne termostaty? Egr to 15 min roboty ale główny to trochę kombinowania jest - wymontowywałeś i dmuchałeś?

Nie każde 320d ma Webasto - moje nie ma

Opublikowano
Silnika mu nie dogrzewa i mówi, że termostaty ma sprawne - co za pierdolenie!!! W każdych warunkach ma trzymać 89-92 stopnie (nawet jak ci uszy na zewnątrz zamarzają).
Opublikowano
Wymiana termostatu gł jest w miarę łatwa?? Chodzi o dostęp. Płyn trzeba cały wylać, czy wystarczy tylko potem uzupełnić?

Opublikowano

całego nie wylejesz ale wiekszość trzeba dolać. Troche rozbierania jest, ogólnie do zrobienia samemu spokojnie jak się ma czasu troche i klucze :)

i potem troche zabawy z dobrym odpowietrzeniem i już.

szukam
Opublikowano

Nie wiem który mam padnięty. Myślę że podgrzewacz płynu też nie działa.

Nie chciałbym kupować w ciemno dwóch termostatów, doradźcie od czego zacząć sprawdzać.

Opublikowano

egr to 15 minut max, odkrecasz tylko osłony silnika plastikowe, on jest od razu na wierzchu, 2 srubki go trzymają, płynu nic prawie nie ucieknie. Dmuchasz przez niego, jak przechodzi z dużym oporem to sprawny, jak przechodzi lekko to zepsuty.

http://i.imgur.com/Xa5p0l.jpg

podgrzewacz też pewnie można sprawdzić, odpal auto i zobacz czy węże do niego zrobią się ciepłe i on sam czy się nagrzewa.

szukam
Opublikowano

z termostatami to sprawa jest prosta, mianowicie jak się długo nagrzewa to term EGR, a jak nie ma optymalnej temp na teście nr 7 to termostat główny, co do płynu to jak nie chcesz wymieniać całego to dolewasz do odpowiedniego poziomu, odpowietrzasz i masz po temacie ale jak nie wiesz jaki był wcześniej płyn to radzę wymianę.

pozdrawiam

Opublikowano
egr dmuchałem, natomiast głowny troche zeszło wyciaganie ok.30min ,nalałem wode do gorącego naczynia , wrzucilem termostat i termometr i patrzyłem przy ilu sie otwiera 3x i gotowałem na piecu :) egr nawet w serwisie mi sprawdził gosc i mowi ze dobry jest napewno. Daje do serwisu autko zobaczymy co jest nie tak ale mam dosc;)