Skocz do zawartości

318i sedan - jaki akumulator? Proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję zakupić nowy akumulator do BMW 318i sedan rok1998. (Wyposażenie to: el. szyby, el. lusterka, klimatronik).

Interesują mnie aku: Bosch, Varta i Centra.

Proszę o poradę, opinie i wskazanie konkretnego modelu akumulatora.

Ewentualnie co sądzicie o poniższych? Która opcja będzie wystarczająca i najrozsądniejsza?:

1) Akumulator Bosch S3 S30 05 56Ah, 480A, L-

2) Akumulator Bosch S4 S40 05 60Ah, 540A, L-

3) Centra CC 550 55Ah 460A

4) Centra CB 620 62Ah 540A

5) Varta BLUE dynamic 60Ah 540A

6) Varta BLACK dynamic 53Ah 470A

7) Varta BLACK dynamic 56Ah 480A

Opublikowano
Ja jeżdżę na boschu( numer jeden na twojej liście ) już dwa lata i w żadną zime nie miałem problemu z rozruchem . Szczypałem się troszkę z kasą i dlatego kupiłem s3 bo taniej
Opublikowano
Ja w swojej 318i mam varte 60Ah w zupełności wystarczający,śmigam na nim 3lata.W poprzednim aucie też e36 centra.Także te dwie firmy mogę śmiało polecić,żadnych problemów zimą:cool2:.Ogólnie wszystkie jakie podałeś będą ok.
Opublikowano

Dzięki za opinie.

Dużo się mówi o tym, aby parametry akumulatora nie były zawyżone ani za słabe... że powinno się dobierać aku do modelu auta i jego wyposażenia ... Jakiej pojemności zatem powinien być akumulator w moim przypadku? Czy wszystkie wyżej wymienione są ok?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Opublikowano
kolega miesiąc temu kupił Boscha silvera 3 i jeźdźił dwa tygodnie na nim, po czym pewnego ranka musiał jechać do pracy autobusem.
Opublikowano
kolega miesiąc temu kupił Boscha silvera 3 i jeźdźił dwa tygodnie na nim, po czym pewnego ranka musiał jechać do pracy autobusem.

skoro dwa aku mu padły w tak krótkim czasie to raczej z winy auta

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
ODRADZAM CENTRE !!! proponuje Ci BOSCHA s4 60 Ah ewentualnie VARTE (podobno robi oryginalne do BMW). Sam jeżdżę w 2.0i na BOSCHU s4 74 Ah, może troche duży ale dostałem go w gratisie i jestem z niego bardzo zadowolony, siedzi już w moim aucie 1,5 roku i nic sie z nim nie dzieje. Robię bardzo mało kilometrów dziennie bo około 2 (praca - dom), także raczej jest ten aku niedoładowany ale nieraz auto stało po 3 tygodnie i pali od razu także z mojego doświadczenia tylko BOSCH. :D
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Opublikowano

Prawdopodobnie zdecyduję się na opcję ostatnią: Varta BLACK dynamic 56Ah 480A,

bo Bosche S3 cieszą się średnią opinią, choć są tanie. Ten model Varty ma podobne parametry, cena też dobra... tylko czy wystarczy 56Ah?

Hmm.. Jeden kolega pisze że na aku 50Ah jeździ latami.. i takie były montowane w fabryce.

Macie jeszcze jakieś sugestie? To dawać...

Opublikowano
56A spokojnie wystarczy, śmiało bierz vartę, to bardzo dobre baterie
Opublikowano
Miałem wcześniej 55Ah i nie mieścił się w tej skrzynce na akumulator (na wysokość) Tak jak pisałem mam 50Ah Centre Standard już ponad cztery lata i żadnego problemu .Z tego co pamiętam nie szło znaleźć akumulatora 55Ah o wysokości 50Ah.
Opublikowano

Co do akumulatorów to jest poprostu loteria, w jednym aucie miałem jakiś shit za grosze (56Ah Jenox?, kosztował nowy 149zł) przez prawie 4 lata i poszedł działający na sprzedaż z autem, a ostatnio padła mi 10 miesięczna Centra Standard, w ciągu dnia - pewnie zwarcie się zrobiło i ciekawostka, teściu sprzedał ostatnio swojgo 30-to letniego Passata, akumulator Banner miał 11 lat i dawał radę i samochód zawsze pod chmurką stał!

Gwarancja na aukumulator to fikcja, nie sugerujcie się długością, zawsze jest wina użytkownika, nawet jak samochód to fabrycznie nowe BMW7

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jest zawsze wina użytkownika, Starczy ocenić stan elektrolitu. Jak jest zasiarczony to nie było doładowywany lub był czesto rozładowywany a nigdy niedoładowawy. Ewidentnie zawinił użytkownik. Wysyłam od czasu do czasu, w więkosći przypadków reklamacje są uznane. Jeden klient przyniósł akumulatro gdzie było zwarcie ale nie z zasiarczenia a opadły płytki. Chciał reklamować ale wybiłem mu z głowy to, bo był odłamany od spodu taki plastik, wiec kolesiowy upadł gdzieś dosyć poważnie. Powiedziałem mu ze od razu odrzucą reklamacje bo go upuścil gdzieś. Przyznał się do błedu, ale po mieście puścił famę ze ja sprzedaję gównianie akuśie... Niestey wielu użytkowników nie potrafi się przyznać do błęfu w obsłudze a łatwiej zrzucić winęna producenta.

Osobiście całe życie ujeżdzam centrę i nigdy nie miałem z nimi problemu wcześniej jak po 4-5 latach.

Opublikowano
może jak warsztat zgłasza usterkę to inaczej na to patrzą, a inaczej jak zwykły człowiek, ja swoją uszkodzoną centre standard wsadziłem do samochodu jako nową i do dnia zepsucia siedziała w aucie, po oddaniu na gwarancji powiedzieli, że aku jest w dobrym stanie ale wystąpiła usterka mechaniczna (najprawdopodobniej wstrząs/upadek) i mają mnie w d...e i 5 stówek poszło się ......... (w dostawczym miałem ten aku), pozatym w punkcie gdzie reklamowałem aku uzyskałem informację, że uznają poniżej 5% zgłoszeń gwarancyjnych, bo wszystkie usterki mogą być podciągnięte bez problemu pod błąd użytkownika..... czyli złe napięcie ładowania, albo np: jednorazowe głebokie rozładowanie (wystarczy raz zostawić światła na noc or sth), podobno nawet czepiają się samochodów z twardym (sportowym) zawieszeniem, bo dzisiejsze akumulatory są o wiele bardziej wrażliwe na wstrząsy................ paranoja
Opublikowano
W Cougarze miałem najtańszy shit, 56A za 169zł, który przez tydzień znosił ładowanie po 17V. W końcu płyn się zagotował i wywalił korki. Zawiozłem i fuks, że akurat wtedy miałem ładowanie 14V, więc gość pokornie przyjął na gwarancję. Nie wiedziałem, że to moja wina, ale sprzedawca nawet nie mruknął.