Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ratunku!

Schodzę rano do auta a tam wpadnięty pedał w podłogę !!

Co robić ? Czy w td jest hydrauliczne sprzęgło ??

Podobno jakieś uszczelki puszczają ?? Na wysprzęgliku sprzęgła ??

taki prezent na święta mi zrobiła :evil:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Niestety, padło hydrauliczne sterowanie sprzęgłem. Zima to jest złoty sezon zdychającej hydrauliki.

Zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać, to sprawdź czy nie widać śladów wycieku płynu hamulcowego z obwodu sterowania sprzęgła.

To może być równie dobrze siłownik (pompa), lub wyprzęgnik przy sprzęgle, lub rozszczelniony przewód.

Wyraźne "oślinienie" wskaże sprawcę.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
siłownik (pompa)
rozumiem, że chodzi ci o tą pompkę która jest w kabinie ?? Rozebrałem ją i wygląda na sprawną, nie ma żadnych wycieków, poza tym gdy nią pompowałem to z wężyka tryskał płyn.
rozszczelniony przewód.

też raczej nie bo nigdzie nie widać żadnego "oślinienia" :norty:

wyprzęgnik przy sprzęgle

Myślę że to będzie właśnie winowajca mych dzisiejszych problemów, Wymontowałem gada :norty: i wydaje mi się, że ma zbyt duży luz na tym trzpieniu co z niego wychodzi, prawdopodobnie tam traci kompresję.

Czy jest on naprawialny ?? Czy są dostępne jakieś zestawy naprawcze ?? Czy może trzeba cały nowy zamontować ??

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Też tak myślę żeby kupić zamiennika, tylko wątpię czy jutro będzie otwarty sklep motoryzacyjny z częściami do BMW :norty:

Co jest kilka dni temu padła mi pompa wody w E30 :evil: a teraz ten wysprzęglik :evil:

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Ale się na gimnastykowałem żeby zamontować tą pompkę przy pedale :roll: Panowie nie próbujcie robić tego w domu :norty:

Mam jeszcze jedno pytanie, gdy zamontowałem ową pompkę zauważyłem, że nad pedałem sprzęgła jest jakiś guzik, do czego on służy ????

Dodam, że pedał go nie wciska, chyba że bym go nogą podważył :norty:

Co to za ustrojstwo ??

A i rozłożyłem ten siłownik czy jak to się nazywa?? Może wysprzęglik?? który znajduje się przy skrzyni, gumka w środku była dziurawa a także sprężyna była pęknięta.

Nie wiem czy są dostępne zestawy naprawcze ??

Może się ktoś orientuje ?? Bo wolałbym kupić oryginalny zestaw naprawczy niż montować jakiś zamiennik.

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Wozik uruchomiony :lol:

Kupiłem zestaw naprawczy, koszt śmieszny bo 14 złotych, pedalik chodzi jak marzenie :norty:

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
Witam w klubie, też wymieniam siłownik przy skrzyni na zamiennik (87zł). Mnie wyciął lepszy numer: wesele, zabawa, dziewczyny, śpiew, alkohol (albo kolejność odwrotna :D) dojście do siebie, opuszczam imprezę (poniedziałek 2-gi dzień świąt godz. 12.00; 280 km od domu, przy okazji pozdrawiam forumowiczów z Buska-Zdrój) pedał od sprzęgła w podłodze :evil: