Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, przepraszam z góry że pewnie podobnych tematów nieco juz było, ale z doświadczenia wiem, że przy temacie tzw. "rzeka" lepiej samemu stworzyć pytanie i bezpośrednio uzyskać pomocną odpowiedź ;> MIANOWICIE..... czy do oryginalnego radia CD w e46 po lifcie da się podłączyć jakoś wzmacniacz i skrzynię? co tak naprawde jest potrzebne, no i przede wszystkim czy będzie to w ogóle grać na ori radyjku, wiadomo że ogólnie szału audio ori w e46 nie robi, kwestia tylko czy ta impreza z podłączeniem skrzyni i wzmaka jest warta świeczki na ori radiu, ale to pytania poboczne w temacie ;)
Opublikowano

Witam. Oczywiście do ori radia da się podłączyć wzmaka i skrzynkę stosując coś takiego ---> http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,242,253&kid=253&pid=1990 możesz podłączyc ten konwerter na przewody prowadzące do tylnich głośników i juz masz gotowe wyjście RCA (czincze). Podłącz czincze do wzmaka i masz wyjście na skrzynke. Wtedy grają głosniki przednie i skrzynka. Jeśli masz wzmacniacz 4 kanałowy to wówczas pod przewody tylnich głosników podłączasz konwerter, z konwertera czincze do wzmaka i mozesz rozdzielić sygnał tym---> http://allegro.pl/kabel-przewod-1rca-2rca-rozdzielacz-2szt-opole-i1986637561.html podłączając do wzmacniacza już 4 kanały. Następnie od wzmaka podłącz 1 i 2 kanał na tylnie głośniki oraz zmostkowany 3 i 4 kanał na skrzynkę.

Ja też mam ten dylemat, ponieważ chcę podłączyc suba, jednak cały czas zastanawiam się nad jakością odtwarzanej muzyki z ori radia.

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano
podziekowac, tyle ze same przednie liche glosniki w e46 ze skrzynią to granie conajmniej do bani :? co do tej drugiej opcji to trzeba miec wzmaka drozszego 4 kanalowego i kombinowanie tez chyba nie małe, co moze pewnie przelozyc się na strate jakosci samo w sobie, rozumiem ze przy tej drugiej opcji graja wszystkie glosniki i skrzynia? tylko moc na glosniki tylne leci juz ze wzmaka i mozemy latwo spalic glosniczki ;>? nie wiem czy nie lepiej bylo by jednak kupic ramkę na górną część panelu sterującego na konsoli przedniej, nad sterowaniem klimy, wyrzucic ori radio i wsadzic np. dobrej jakosci Pionka i do niego juz podlaczyc skrzynie ze wzmakiem dwukanalowym, radio kable wzmak mysle ze w 1300zl bym sie zamknal, skrzynie wysterowalbym zarowno z glosnikami poprzez dobrej jakosci radyjko i napewno to granie bylo by o niebo lepsze niz obecnie, mialem juz taką impreze w e39, z tym że tam nie bylo ramki ktora by ladnie sie wkomponowala w polowe panelu sterujacego tylko trzeba by bylo wywalic calego kompa z przodu, nie chcialem tego robic i wepchnalem to radio po niemałym rozmontowaniu połowy bety :P po otworzeniu klapki malo estetycznie wygladajace radyjko sobie radzilo po wysterowaniu odpowiednio glosnikow zdecydowanie lepiej niz oryginalne, co do skrzyni to juz byla jednak porazka bo mialem blache za tylną kanapą...zeby to naglosnic trzeba bylo albo wsadzic "milion wat" i milion zlotych albo zakombinowac z podlokietnikiem samoróbkę, co tez nie bylo az takie tanie, powracając do e46, opcja z ramką jest dosyc ciekawa bo u niektorych kojarze ze wygladalo to nawet niezle, ale niektozi robili błąd bo kładli jakąś wielką ramke, albo w ogole jakos brzydko to wygladalo, nie smigalem wtedy e46 wiec nie przywiazywalem uwagi do szczegolow ale chyba nie jeden na forum ma tu tak zakombinowane i moglby sie pochwalic fotka deski rozdzielczej z radyjkiem wlasnym:)
Opublikowano
jeśli chodzi o mój gust audio to faktycznie sprzęt ori w e46 gra do bani. Z racji tego, że niedawno zakupiłem e46 touring i nie mam za dużo czasu to powoli będę montował klocki z poprzedniej e36 i może na późną wiosnę skończę. Teraz jestem na etapie robienia skrzyni na subwoofer pod podłogą bagażnika, kolejnym etapem będzie zabudowa wzmacniacza i kondensatora z prawej strony boczka bagażnika. Dalej montaż głośników na tył i dopiero zakup głośników odseparowanych na przód i wymiana radia na 2 din. Roboty trochę będzie ale powoli dam radę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szkoda, że nie wiedziałem, bo właśnie poszła pod siekierę gotowa zabudowa mojej konstrukcji:

http://img406.imageshack.us/img406/3382/p1020217d.jpg

W sedanie kombinowałbym z subwooferem w tylnej kanapie (wszystko jest na forum).

Opublikowano
Zielo napisz jak grała twoja zabudowa i czy skrzynka nie była za mała pod głośnik Rockforda. Ze względu na to, że mój Rockford RFP4412 potrzebuje około 35 litrów w skrzyni zamkniętej to robię zabudowę na całej powierzni schowka pod podłogą a wzmacniacz powędruje w prawy boczek. Wiem, że nie uzyskam 35 litrów z tego schowka ale im większa pojemność zbliżona do zaleceń producenta tym lepiej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musiałbym poszukać moich dokładnych obliczeń, ale pamiętam, że uzyskałem ok. 1-2 litry więcej, niż minimalny litraż skrzyni zamkniętej wg specyfikacji producenta (czyli wyrobiłem się na styk). Z wykorzystaniem wyłącznie miejsca oryginalnego pod podłogą, wszystkie graty typu koło zapasowe, czy wytłoczka nad kołem były na swoim miejscu.

Grało super, moim założeniem w car audio jest ZAWSZE to, żeby grało wewnątrz soczyście i przy tym nie było słyszalne na zewnątrz. Raz, że nie lubię umpa umpa na światłach, dwa, że nie po to płaciłem za sprzęt, żeby ktoś inny za darmo słuchał :mrgreen:

Co do samych gratów, wszystko ładnie śmiga, nie spóźnia się, nie charczy. Rockford robi robotę :cool2:

Opublikowano
Kolego mozesz wyprowadzic z radia wyjscie sygnalowe. Trzeba sie wpiac w przedwzmacniacz i masz gotowe wyjscie sygnalowe do wzmaka. Ja mam tak u siebie i gra calkiem dobrze tylko mam sedana z nie skladana kanapa i mam blache dzielaca pomiedzy bagaznikiem a przedzialem pasazerskim i ten bas ledwo co dociera
Opublikowano
czyli nie musze nic kombinowac, wystarczy ze przy oryginalnym radiu zarzuce wzmaka i pociagne sygnalowy i wszystko bedzie gralo, no ja na szczescie w tym bmw juz blachy nie posiadam
Opublikowano
Tak wlasnie:) musisz tylko zagadac z jakims dobrym elektronikiem zeby ci wyprowadzil to wyjscie, bo te adaptery z all... tez mozna podpiac ale jakosc i moc dzwieku nie bedzie pierwszej klasy:) A odnosnie tej blachy to powiedz mi czy wymieniales kanape czy tylko blache wyciales??
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam, mam nietypowy problem, podłączyłem wzmacniacz pod tylne głośniki w mojej e46 sedan, tzn. wyprowadziłem przewody rca z tylnych głośników na wzmacniacz bez konwertera, remote oczywiście ze wzmacniacza antenowego, (wszystko wyczytałem na forum, konwerter nie potrzebny do mojego wzmaka bo ma opcję in czy out, już nie pamiętam) wszystko cyka, tuba basuje jak powinna, wzmacniacz włącza się razem z radiem i wyłącza z nim. Miodzio. Jest tylko jeden kłopot z dźwiękiem, wyłączę radio i włączę to uruchamia się wszystko poza głosem, muszę odłączać na sekundę chinczę od wzmaka i włączyć wtedy dźwięk jest i wszystko gra. Wyłączę radio, włączę i znów nie ma, jakby pamięć tracił, nie wiem, czy jakieś przesilenie gdzieś i nie uruchamia dźwięku, pomoże ktoś bo musze za każdym razem do bagażnika latać wyjmować kabelek ze wzmaka i wkładać żeby dźwięk się pojawiał... :(
Opublikowano

Panowie,

odnośnie sygnału RCA, czasem nie potrzeba sygnału ponieważ nowe wzmacniacze mogą obsługiwać sygnał wysokiego poziomu HI Input, jest w nich przełącznik LOW / HIGH.

Wiec wniosek że bez problemu można pod wzmak podpiąc wyjście z radia.

Poniżej przykład:

http://www.elektrodor.pl/hifonics-triton-ii-kompaktowy-14-5-x-27-2cm.html

pozdrawiam,

www.radiocar.pl - profesjonalne nagłośnienia, elektronika.