Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z mojego doswiadczenia ten dymek niebieski to jest w zaleznosci od temperatury otoczenia teraz jest zimno w nocy 9C (francja) i przy odpalaniu puszcza chmure . Jak temperatura wzrosnie do 15C w nocy rano ten dym jest malo widoczny

filtry + odma + olej wymienione

wtryski spawdzone OK

plynu chlodzenia i oleju nie ubywa

dpf wywalony

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

I ja mam dokładnie takie same spostrzeżenia odnośnie temperatury na zewnątrz i kopcenia.

Kurde widzę że ten problem jest dość popularny.

A ja sprawdziłem dosłownie wszystko co mogłem we własny zakresie, i wydaje mi się że chyba to będą uszczelniacze

Opublikowano
jak masz dpf to on wylapuje ten ranny dymek a jak bez dpf to gdzies to musi sie wydostac trzeba sie na to pogodzictym bardziej ze to trwa 2/3 minuty max
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam koledzy wyciolem dpf (usluga zrobiona przez profesjonaliste auto zostalo przxeprogramowane) i zauwazylem ze kopci mi na niebiesko przy pierwszym odpaleniu na zimnym silniku. Pytanie czy w moim silniku wystepuje ta odma o ktorej piszecie 2008 177km 2.0d ?
  • 1 rok później...
Opublikowano
Wita. Mam problem z e60 525d. Mianowicie po wymianie odmy i sterownika świec żarowych po postoju na bieu jałowym np. po upływie 1 min. i ruszeniu puści chmurę na niebiesko, później podczas jazdy nie puści żadnego. z rana ten sam objaw. . Przed wymiana powyższych rzeczy tego nie było. proszę o pomoc
  • 4 lata później...
Opublikowano
Witam, odkopie trochę temat, objawy takie same jak u paru osób wyżej, jak temp. spada tak poniżej 10 st przy pierwszym odpaleniu puszcza chmurę dymu (niebiesko - biały) i dymi przez chwilę, później jest ok , w sumie walczę z tym odkąd kupiłem auto , wymieniłem świece (chociaż nie miałem błędu) zrobiłem wtryski , teraz wymieniłem odme ( nie wiem po co , bo była ok) a problem dalej występuje, rozumiem ,że auto może puścić trochę dymu przy odpalaniu bo nie ma ekologii, ale czasami ta chmura jest naprawdę mega i to nie jest normalne , jeśli chodzi o zużycie oleju to jest to około 0,5 litra na 10 tys km przy dosyć ciężkiej nodze na autostradach ,więc chyba w normie, w dolocie też nie ma tego oleju jakoś dużo, tyle co być musi przy turbo, egr i kolektor czysty , w kompie tylko jeden błąd podgrzewacza paliwa ,w którą stronę można jeszcze uderzyć?
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Myślałem o uszczelniaczach , ale tego oleju to ubywa stanowczo za mało jak na uszczelniacze no i ten dym śmierdzi bardziej niespalonym paliwem niż olejem , na początku tygodnia pierwszy raz w tym sezonie pokazała się kontrolka od świec i auto odpaliło bez dymu , chociaż przez chwilę były odczuwane drgania , będę obserwował zależność między kontrolką grzania świec a tym dymem i zobaczymy czy za każdym razem będzie tak samo , ale jeśli tak będzie to dlaczego sterownik nie grzeje tych świec za każdym razem ,żeby auto odpalało bez tego dymu ? Czy może być uszkodzony bez błędu i raz grzać a raz nie ?
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czy udało się komuś ogarnac temat?

Mam takie same objawy przy obecnych temperaturach - dym szaro - niebieski przy porannym odpalaniu.

Mam błąd 2 świec żarowych. Co dziwne świece wymieniałem jakies 1,5 roku temu.

Wydaje mi się że coś często padają.

Dodatkowo gryzący zapach spalin - nie mam DPF i kata, ale przed usunięciem spaliny tez były gryzące.

Opublikowano
Ja niestety dalej z tym walczę, założyłem podgrzewacz filtra paliwa, ale to niczego nie zmieniło, zresztą po kilkuset km znowu komp wywalił jego błąd a później po miesiącu błąd zniknął, nie wiem o co kaman, w bimmer toolu chciałem wymusić grzanie świec, ale albo ta funkcja u mnie nie działa, albo coś jest nie tak z tym sterownikiem świec, wyświetliło się tylko "ok" na żółto i nic się nie działo, może ktoś wie na jakiej zasadzie działa ta funkcja i co powinno się pojawić ?