Skocz do zawartości

E39 520 M52 popychacze...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałbym się Was zapytać co mam w tej sytuacji zrobić: otóż kupiłem nie dawno wyżej wspomniane auto, i zauważyłem ze coś klekocze od strony prawego koła tak nie za głośno ale słychać jak się drzwi nawet od kierowcy otworzy i od dołu słychać cykanie. Wiem że to mogą być popychacze i zdenerwowałem się, bo miałem wcześniejsze auto ( e36 325i m50) i tez miałem z tym problem....dlatego chciałbym coś z tym zrobić. Dodam ze jak kupowałem auto był zalany olej shell 10w40 a ja zalałem valvoline syn power 5w40, dziś nawet zauważyłem z rana (samochód stał na dworze całą noc - a zwykle stoi w gazrażu) i szklanki przy rozruchu zaklekotały, wnerwienie na maxa miałem......co byście proponowali??? wymienić szklanki??? wymieniłem szklanki we wczesnieszym aucie i dalej grały ale juz dużo ciszej i nie byłem zadowolony z tej wymiany... Pomyślałem żeby może najpierw ciśnienie oleju sprawdzić czy coś....od czego zacząć żeby tak za bardzo nie pójsć w koszta??jak uważacie???a może ktoś robił taką operacje w takim silniku???proszę o porady....z góry dzięki.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może nagraj jakis filmik z dźwiękiem?

Dziwne miejsce na klekot popychaczy jak dla mnie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
nie nie panewki odpadają bo to by był inny dzwięk...to są popychacze, standardowo słychac je przy prawym kole...
Opublikowano
  • Autor
może znacie jakiegoś dobrego mechanika który sie zna na naprawach bmw w okolicach Radomia??
Opublikowano
  • Autor
Może ktos z was powie jak powinno sie prawidłowo sprawdzić ciśnienie oleju w tym silniku i ile powinno wynosić?
Opublikowano
Moge ci podac adres kogos z kielc, gosc jest bardzo dobry i mysle ze moglby ci pomoc
Opublikowano
  • Autor
jak mozesz to podaj też nr telefonu jak byś mógł...i z góry dzięki...
Opublikowano
  • Autor
Czy ktoś wie jakie cisnienie oleju powinno być??mierzy się tylko na ciepłym czy też na zimnym??
Opublikowano
Kolego czytam właśnie w książce i w skrócie tak to wygląda: nagrzewasz silnik , aby temperatura oleju osiagnęła ok 80'C,w miejsce czujnika ciśnienia wkręcasz manometr, uruchamiasz silnik i pozostawiasz go na biegu jałowym. We wszystkich silnikach cisnienie minimalne powinno wynosić co najmniej 50kPa. Następnie zwiększasz obroty do 5-6 tyś obr/min i ciśnienie powinno wynosić od 400 do 470kPa (w dieslu 380)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
ok dzieki kolego, musze podjechac do jakiegoś mechanika teraz i sprawdzimy czy ciśnienie jest w porządku, a jeżeli chodzi o wymiane pompy to sa to duże koszta??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To myślisz , że jeśli ciśnienie będzie zbyt niskie to będzie wina pompy oleju?

Szczerze w to wątpię.

Opublikowano
To myślisz , że jeśli ciśnienie będzie zbyt niskie to będzie wina pompy oleju?

Szczerze w to wątpię.

A dlaczego nie? Albo pompa albo zawór zwrotny który w niej jest a raczej jego się chyba nie naprawia. No chyba, że błoto jest w silniku i misce i smok nie może zassać oleju.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Albo panewki.
Opublikowano
  • Autor
panewki watpie zeby były, jak odpalam zimny silnik to ostatnio zaklekotał na mrozie, a na zimnym to prawie nie słychac popychaczy dopiero po rozgrzaniu....