Skocz do zawartości

318TDS kończy się silnik? Pomocy!!!

Blondynka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem posiadaczką BMW E-36, 318TDS, 1996. Mam problem i mam nadzieję, że mi pomożecie, nie wiem, czy czasem silnik się nie kończy.

OBJAWY:

- na zimno pracuje nierówno

- przy 140 km/h i równo trzymanym pedale gazu ma wąchania mocy, tzn. jedzie, robi "uuuu" (nie ma mocy), jedzie normalnie i tak na przemian cyklicznie

- wczoraj włączałam się do ruchu i pociągnęłam na jedynce do odcięcia, zmieniłam na dwójkę, jednak od momentu odcięcia silnik się "zawiesił", tzn. zrobił się cichy, cyklicznie dudniąc lekko. Samochód nie reagował na pedał gazu. Zmieniłam na jedynkę, trójkę, nic. Przez 50 metrów toczył się bez reakcji. Jak stanęłam na poboczu i zaczęłam myśleć, to wrócił na normalną pracę. Delikatnie sprawdziłam i dojechałam do domu bez problemu.

- na wstecznym coś ostatnio gubi moc. Czasami jest tak, jakby wcale nie odbierał dodawanego gazu. (tylko na zimno)

Chłopaki, uwielbiam to auto ogromnie, wpakowałam w nie już sporo kasy. Nazywam ją "Laleczką"i mówię do niej na przywitanie "Cześć laleczko" klepiąc po boczku :-). Nie chcę jej sprzedawać, ale jeśli to koniec silnika, to będę musiała.

Pomóżcie proszę.....

Blondynka

Tylko kto Ci je kupi? :)

Od kiedy w dieslu jest odcinka? :D Może turbina pada?

1.8 TDS 90koni 140km/h to jest bardzo dobra prędkość na ten silnik wiec może nie narzekaj i jezdzij :D Dla kobiet i tak zbyt dużo mocy ;) bez obrazy ale wiem po swojej dziewczynie jak prowadzi moje 1.6 to strach w oczach..

Panowie,

wiem, że w dieslach nie ma odcinki, ale chciałam opisać moment w którym to się stało. Jak to miałam nazwać? "Moment nie przekręcania się wskazówki dalej"?

Nie pitol kolego tylko pomóż. Ja nie piszę tu dla żartów, a Ty widać świetnie się bawisz.

Prawdziwy fan BMW, niech Cię pies strzeli.

Szymek, nie mogę, jakby turbina padła to bym do domu normalnie nie dojechała, a co ja napisałam specu? Doradzać to Ty możesz swojej lasce faktycznie. Wiedzę macie za....bistą. Co Ty w ogóle wiesz o BMW? Ja piszę dlatego, że wiem, że ten model i rocznik ma najsłabsze silniki, a Ty wiesz co? Odpowiedź się rymuje.

spokojnie blondynka..komp pokarze uszkodzony jakis czujnik przeplywke itd. ale mowisz ze dzieje sie tak na zimnym wiec mozliwe ze jest to wina jakiegos czujnika. no szukanie w ciemno bo to moze byc wszystko. a kolega niech nie gada ze 140km/h to duzo na dizla. kolega mial 318tds i jechalem za nim 160/km/h i jeszcze mial troche zapasu. 140km/h to pojedzie auto bez turbiny np mercedes z taxowki a nie auto z turbina..albo dobre tico a nie bmw.

Koleżanko, spokojnie, po co nerwy.

Koledzy może w mało subtelny sposób, ale mówią prawdę nikt Ci nie zdiagnozuje problemu w taki sposób. Tym niemniej komuś, kto tak lubi swoją betę należy natychmiast pomóc.

Po kolei:

- Gdyby to była turbina, to by słabo - ale chodził, co by się zgadzało.

- Szymek chciał powiedzieć, że może Twój silnik nie jest w najlepszej kondycji i jakby "fabrycznie" męczy się przy takich prędkościach.

Napisz:

- Jak reaguje na pedał gazu?

- Czy sam pedał gazu chodzi normalnie?

- Jak stoisz w miejscu tak się dzieje?

- Jak odpala (zimny/rogrzany)?

- Czy coś się działo ze skrzynią biegów ostatnio?

- Dogrzewa świece normalnie (szybciej - wolniej)?

sprawdź te objawy: viewtopic.php?f=68&t=171532

Koledzy,

przepraszam za nerwy, poprostu serce w niej zostawiłam i beczeć mi się chce na myśl, że to koniec (Szymek- jak u blondynki). Przepraszam Was raz jeszcze.

Odpowiedzi:

- Jak reaguje na pedał gazu? W trybie normalnym- spoko, normalnie, ostatnio przy wstecznym coś słabo reaguje.

- Czy sam pedał gazu chodzi normalnie? Tak

- Jak stoisz w miejscu tak się dzieje? Jak stoję na zimno to chodzi nierówno, krztusi się cyklicznie

- Jak odpala (zimny/rogrzany)? zminy- zeszłej zimy go wyprostowałam, wsadziłam akumulator ponad kreskę i wymieniłam świece. Teraz zimy ni było , nie wiem. Ale jak do tej pory, to jak kontrolki odczekam to ok.

- Czy coś się działo ze skrzynią biegów ostatnio? Nie

- Dogrzewa świece normalnie (szybciej - wolniej)? normalnie 90stopni osiąga po ok. 10 minutach.

Pozdrawiam.

Wymieniałaś już pompę wtryskową pompę wtryskową?

Patrząc na najgorszy scenariusz, to nawet gdyby Ci silnik zdechł (co jest na moje mało prawdopodobne) to pomyśl nad wstawieniem najtańszego m40 zamiast sprzedawać swoją laleczkę. (vide viewtopic.php?f=68&t=141340&hilit=swap+tds+benzyna)

Powiem Ci tak, pompy to pięta achillesowa tedeesów. Kolega we wcześniej wklejonym wątku opisywał podobne objawy, więc jest pewna szansa. Mimo to poważnie zastanów się, czy nie lepiej Tobie byłoby wymienić silnik na benzynę - więcej mocy, mniej kłopotów...

Najlepiej podpiąć pod komputer ale moim zdaniem warto zajechać do speca od ropniaków i wyregulować nastawnik (potrafi dać popalić) falowanie obrotów i krztuszenie się to może być jego sprawka. Ale pewność da ci tylko podpięcie pod kompa (sama diagnoza to koszt 20 do 25zł ) i będziesz wiedziała co jest nie tak.

Też niedawno zakupiłem taką wersje Bemki i obstawiam ze to może turbinka (może) powoli się kończy... ale to jedynie moje przypuszczenia... znam podobny przypadek i na koncu okazalo sie iż rzeczywiście cos z turbem bylo (nie pamietam dokładnie).... a co do prędkości to 185 +\- to swoja dusiłem i tez jeszcze pewnie by coś tam dała z siebie... jak na kombi i taki silnik (maly nie maly) :D to dobry wynik... szczególnie że bardzo sporadycznie mi sie zdarza tak jechac... 100- 130 km/h bardzo fajnie sie prowadzi... czekam na wynik z komputerka....