Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ,od tygodnia mam zaobserwowałem pewien problem. Otóż słabo zagrzewa mi sie silnik. Przejade około 20km w temp. +5 i nawet nie ma pierwszej kreski. Przypuszczam wine termostatu, prosze o podpowiedz.bmw e46 320d
Opublikowano
no to dobrze przypuszczasz. Kup firmy Behr bo jak kupisz jakiś zamiennik to za pół roku znowu będziesz wymieniać. Temperature silnika możesz sprawdzać w menu serwisowym tam gdzie masz na zegarach zegarek albo wskazania komputera.
szukam
Opublikowano
Proponuje wywalić obydwa,przy drugim często wyciera się obudowa i też przepuszcza,mam na myśli termostat egr.Walasie przerabiałem temat kilka dni temu.Powodzenia.
Opublikowano
ja przy temp. lekko minus, -2 powiedzmy mam pion po 5km, tyle mam na uczelnie po mieście i jakieś 10 minut to zajmuje. Też oba wymieniałem kilka miesięcy temu na nowe. Szybko się grzeje nasz diesel w porównaniu do innych aut :P ale to ten podgrzewacz pomaga :)
szukam
Opublikowano
dziekuje koledzy, mozecie podac mi link do aukcji allegro? bo jest tyle podrobek ze szkoda gadac, na pierwszej kresce mialem po przejechaniu 15km i przegazowywaniu,ale nagle spadal..
Opublikowano
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Witam

Miałem niedawno podobny objaw w M47N nie zagrzewała się wcale ... Myślałem że to główny termostat (choć miesiąc wcześniej go wymieniałem) , już miałem go reklamować ale przeczytałem o termostacie EGR i prostym teście by go sprawdzić. Wystarczy dmuchnąć i jeśli powietrze przechodzi bez oporu to jest uwalony. Oryginał w serwisie 130 zł i mam spokój - pion po około 6 km spokojnej jazdy bez przegazowywania.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• 9 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odgrzeję temat :P

Wybrałem się dzisiaj w krótką trasę 20 km w jedną stronę i po godzinie powrót, droga kręta, leśna, temperatura zewnętrzna ok 8 stopni. Włączyłem test 7.0. Dodam, że zawsze po przejechaniu 5-7 km nawet w konkretne mrozy wskazówka stała w pionie, nie opadała i dalej tak jest. Wracając do trasy: jechałem normalnie, bez doginania, wskaźnik po chwili jak zwykle w pionie przy temperaturze ok 70 stopni. Ale temperatura silnika wahała się od 79-83 stopni, jak jechałem z górki bez gazu, na biegu, spadała do nawet 76, maksymalnie na tej trasie było 86 i za każdym razem jak odpuszczałem gaz spadała i przeważnie było 80-81. Nie miałem i nie mam żadnych problemów z ogrzewaniem. Wskazówka cały czas w pionie. I co z tym fantem zrobić? Wymienić oba termostaty i zalać przy okazji nowy płyn? Zbliża się zima, więc nawet by pasowało. Potrzebuję małą motywację do działania :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
no termostat może już niedomagać. Warto sprawdzić termostat EGR też bo to chwila roboty. Jakbyś wymieniał to przy okazji nowym płynem zalej i głowa spokojna
szukam