Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, mam takie pytanie, bo sam nie jestem pewien. Kolega ma e46 316i przed liftem czyli silnik M43 pojemność 1895cm i tylko 105KM i pytał mnie czy byłaby możliwość zrobić z tego 118KM czyli tak jak jest w 318i M43 1895cm. Sam się zastanawiam, jakie są różnice,czy nie było by opcji zmienić mu tego samym softem. Silniki i pojemność niby te same. Ale różnica musi się skądś brać. Jak popatrzyłem wstępnie po realoem, to wtryskiwacze są te same, przepływomierz też, kolektor ssący również. Więc czy potrzebna by była ingerencja w wymianę jakiś części? znalazłem jedna różnicę a mianowicie w kolektorze ssącym w części dolnej w tej słabszej wersji 105KM jest taka zaślepka nr 13 część nr 11611435714. której to w mocniejszej wersji 118KM nie ma. No ale to by było chyba za proste usunąć taką blokującą zaślepkę.... Kolektory wydechowe też są takie same. Różnica jest w wałkach rozrządu, przynajmniej jeśli chodzi o nr części, ale to akurat nie była by droga inwestycja. Więc co tam może w tym silniku benzynowym odpowiadać jeszcze za moc? czy soft ? a może tylko właśnie ten wałek rozrządu + odblokowanie zaślepki w kolektorze ssącym?
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
o super, dzięki. gra warta świeczki, według danych katalogowych różnica w przyspieszeniu do 100 jest aż2 sekundy, wiec to napewno odczuwalne. skoro można to zrobić w miare tanim kosztem.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Dajcie znać co z tego wyszło.

316 i 105 / 5500 165 200 12.4

318 i 118 / 5500 180 206 10.4

Różnica jest w spalaniu również. A 2 sekundy to na pewno odczuwalne.

Opublikowano

Po założeniu DISA powinien lepiej się zbierać z niższych ale nie powinno być różnicy w przyśpieszeniu do setki.

DISA się zamyka i dopiero od około 4000RPM się otwiera.

Jak jest uszkodzona to cały czas otwarta i lipa jest na niższych obrotach ale na wyższych niema różnicy,

No chyba że tutaj różnica ta polega na tym że tam gdzie niema DISY jest zaślepka i efekt jak by DISA był non stop otwarty. (blokada)

Jak się mylę niech ktoś poprawi.

Opublikowano
na razie stanęło, bo kwestia jak wgrać ten soft od 118KM. (myślałem czy da radę coś podobnego jak zmiana softu pod przepływomierz w 320d, ale to chyba nie przejdzie, bo nie będzie takiej opcji do wyboru w dis). No i dyferencjał ma troche inne przełożenie, więc to pewnie też by miało wpływ