Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem ze swoja E90 ktora stoi u mechanika i nikt nie wie o co chodzi. Powodem wizyty byla tylko wymiana bendixa - mialem problemy z zapalaniem.

Bendix wymieniony auto odpala normalnie ale po okolo minucie gasnie, niezaleznie czy jest na wolnych obrotach czy utrzymywany np. na 2500 obr. Mechanik znow rozebral posprawdzal czy wszystko dobrze podpiete itp., zlozyl auto i dalej to samo.

Po podpieciu pod kompa pojawily sie 3 bledy :

-zawor regulacji cisnienia listwy

-czujnik akumulatora

-swiece zarowe.

Rozumiem ze swiece zarowe nie maja z tym nic wspolnego. ale co z pozostalymi problemami, akumulator byl odpinany przez mechanika ale co to ma do tego. Mechanik wyjechal do mnie z pytaniem czy wymienialem akumulator bo to moze od tego ze niby jak sie wymienia to trzeba programowac komputer? Tak wymienialem ale przed zeszla zima wiec chyba teraz co to ma do tego.

Pomozcie chlopaki bo auto stoi u mechanika i nikt nie wie o co chodzi.

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D

Opublikowano
no właśnie nie mam, aku odpinaliśmy też na ponad 10 minut ale to nic nie dało. co prawda mam modul do gps-a ale od roku jest już nieaktywny więc też nie powinien mieć nic z tym wspólnego. może ktoś ma jakieś pomysły?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no właśnie nie mam, aku odpinaliśmy też na ponad 10 minut ale to nic nie dało. co prawda mam modul do gps-a ale od roku jest już nieaktywny więc też nie powinien mieć nic z tym wspólnego. może ktoś ma jakieś pomysły?

Co to znaczy nieaktywny? Rozumiem, że nadal jest podłączony w aucie. Stawiałbym na ten moduł.

Opublikowano
no nie rozumiem troche, modul gps pozostal ale ponad rok temu zrezygnowalem z uslug w firmie ktorej mialem zalozony gps. jak mialem aktywna ochrone to bylo tak ze aby odpalic musialem nacisnac wlasnie pewny guzik bo inaczej rozrusznik tylko krecil a auto nie odpalilo. a teraz to jest inny problem ze auto odpala ale po okolo minucie, dwoch auti gasnie. dodam ze mechanik odpial akumulator na cala noc.\

Opublikowano
musze rano podjechac do mechanika i sprawdzic.

Opublikowano
no dobra a co oznaczaja bledy ktore napisalem w 1 poscie.??

Opublikowano
Jak auto normalnie odpali i nie zgaśnie "po guziku" to wykasuj te błędy i po jakimś czasie sprawdź czy któryś wrócił. Możliwe że powyskakiwały przez to odcięcie.
Opublikowano
no i jednak ten guzik, po odpaleniu trzeba nacisnac i juz nie gasnie. w ogole to jest dziwna sprawa bo wczesniej jak mialem aktywna ochrone to aby odpalic musialem wcoskac guzik, a teraz juz nie mam aktywnej ochrony ale za to po odpaleniu musze wciskac guzik.... :shock: :shock: :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to masz dodatkowe "gratisowe" zabezpieczenie p/kradzieżowe.

Często popełniamy błąd podczas podłączania akumulatora. Powinno się to zrobić jednoznacznie i zdecydowanie (na raz), unikając iskrzenia przy podłączaniu klemy, bo wtedy napięcie w instalacji wariuje, raz jest wysokie, a za ułamek sekundy niskie itd. Wtedy najczęściej pada elektronika.

Opublikowano
spróbuj po włączeniu zapłonu bez odpalania przytrzymać guzik trochę dłużej, może uda się wyłączyć to na stałe, tzn że nie będziesz za każdym razem tego wciskać.