Skocz do zawartości

Naprawa silnika krokowego !! M40 316i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój silniczek krokowy nie dziala po wypieciu wtyczki auto pracuje dalej... na wolnych obrotach. Zalózmy ze go wyciagne i wymyje w bezynie ekstrakcyjnej i wgl sprawdze jego stan wewnetrzny pomoze to cos ?

I jeszcze jedno pytanko. sonda Lambda na zimnym silniku daje duzo paliwka jak sie sonda nagrzeje to powinna isc para wodna tak ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyczyszczenie może cos pomóc, ale jak cewka w silnik krokowy padła to jest tylko na śmietnik.

Jaka para wodna????

PZDR>

Opublikowano
wodor znaczy nie para wodna tak ? bo skoro nie ma wodoru to dostaje duza dawke i sonda nie dziala tak mi sie wydaje. na zimnym pluje spalinami jak sie zagrzeje to para leci czyli wodor to znaczy ze w jakims tam % mam sprawna sonde. pali mi 10 benzynki przy zwawej jezdzie to chyba dobrze ? jebane 1.6 xD
Opublikowano

dobry miernik i sprawdź jakie napięcia sonda daje, czy czasami nie zawiesza się, albo nie stoi cały czas na jednym

w tym silniku napięcie powinno skakać między 0 a 1V

Opublikowano

tak żeby zmierzyć napięcie skaczące od 0 do 1V, tanimi miernikami jest ciężko, chyba że sonda stanęła i daje cały czas jednakowe napięcie, co się dzieje jak jest uszkodzona

napięcie masz sprawdzić na czarnym przewodzie, najłatwiej zeskrobać izolację i zmierzyć, potem miejsce zaizolować